Uncategorized

И в Перник проведохме среща за обсъждане „Как придружаваме децата аутисти?“

В залата на Община Перник по покана на Областната управа на 8 декември се състоя среща, посветена на темата Обосновано включване на децата с аутизъм в учебна среда, в която участваха близо 200 учители, директори, специалисти, родители.

Срещата беше открита от областния управител Людмил Веселинов и от зам.-министъра на труда и социалната политика Надя Клисурска. Модератор беше д-р Весела Банова, която представи продуктите, резултат от усилието на 13 организации от Белгия, Испания, Франция, Италия и сдружение „Дете и пространство“, България по проект Ireams.eu – Наръчник „Обосновано включване на децата аутисти в учебна среда“ и документалния филм „Нещо, което можем да кажем“. Тя представи също така и видеото „Аутистичното дете“, създадено от екип на сдружение „Дете и пространство“, а Мария Василева представи проект, осъществен в рамките на ОПРЧР „През моите очи и твоите очи“, който разказва за юноша с аутизъм, който обича да снима с фотоапарат и получава подкрепата на професионален фотограф и виден журналист.

Във фоайето на залата бяха изложени табла, представящи различните дейности на този проект и поетите, които са сътворили стихове по фотографиите на Севдалин.