Новини

Сдружение „Дете и пространство“ е един от партньорите в националната кампания за подкрепа на детското психично здраве „Синьо лято“

В Деня на детето – 1 юни, омбудсманът Диана Ковачева стартира Национална кампания за подкрепа на детското психично  здраве, насочена към ученици и тийнейджъри.  

Инициативата се провежда под мотото „Синьо лято“, а нейната цел е да подпомогне децата и техните родители да преодолеят последиците от изолацията, причинена от COVID – 19.

Тя ще се реализира в 12 града,  като партньори са местните омбудсмани, неправителствени организации  и БЧК.  

В рамките на една седмица – от 14 юни до 18 юни, психолози и  експерти ще консултират безплатно родители и деца, като записването на желаещите започна от 1 юни и ще продължи до 13 юни.

Сдружението откликна на идеята на доц. Ковачева и с готовност очакваме децата и техните родители, които имат нужда от подкрепа, за да преодолеят негативните чувства и емоции, последици от изолацията, наложена от COVID – 19.

Нашите психолози от Център за социална рехабилитация и интеграция за деца и младежи „Таралежи“ и Дневен център за деца с увреждания – ранна интервенция са на разположение, като консултациите са безплатни. Можете да се свържете с тях на следните телефони:

За гр. София:

Институцията на Омбудсмана и Център за социална рехабилитация и интеграция за деца и юноши  „Таралежи“ 

Телефон: 0896 760 007 – Христина Рангелова 

E-mail: press@ombudsman.bg 

Адрес: ул. „Георг Вашингтон“ № 22 

За гр. Русе:

Дневен център за деца с увреждания – ранна интервенция

Телефон: 0887 12 56 49

Ел. адрес: ri_ruse@abv.bg

Адрес: ул. „Н. Й. Вапцаров“ N:20, ет. 4

Кампанията на омбудсмана е провокирана от сигнали на родители,  родителски организации и детски психолози, които алармират за  тревожни симптоми у подрастващите в следствие на локдауна.

Изследване на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) сред близо 1 000 деца  сочи, че заради намалени социални контакти по време на изолацията  половината от интервюираните ученици са изпитвали отрицателни  чувства на самотност, несигурност, раздразнителност, тревожност. Над  35% от родителите са преценили, че психичното здраве на техните деца е  влошено.  

При проучването децата са споделили, че сравнено с периода преди  COVID-19 изпитват 2 пъти повече страх и тревога, 5 пъти повече скука, 3  пъти повече гняв, 5 пъти повече раздразнение, 4 пъти повече носталгия и  тъга, 4 пъти повече самота, 3 пъти повече разочарования, 2 пъти повече  безпомощност и безполезност. 

Партньори в Кампанията са още: БЧК – Пловдив, Сдружение „Нови хоризонти“ –Смолян, Център за обществена подкрепа – Велико Търново, Център  за обществена подкрепа – Варна, Свободен младежки център – Видин.