Новини, Русе - ЦНСТ Вяра

Писмо до Дядо Коледа!

Мили дядо Коледа,

Ние сме 14 деца и младежи с увреждания – физически и ментални, със силно изразено психично страдание. Всички сме различни, но с подкрепата на специалистите, които се грижат за нас, свикнахме да сме заедно, да понасяме странностите си и да живеем вече доста години в къща Вяра. Но с порастването ни нашите нужди и възможности за развитие се променят. Като мен например – аз съм Алиса, като Алиса в страната на чудесата. За мен всеки ден е чудо, обичам да пея и да съм на сцена, имам и микрофон, само мой, който използвам. Всички са ми свикнали … Да, имам затруднения, защото съм по-трудно подвижна, в инвалидна колика съм, но като всички млади хора много обичам да бъда навън, да съм свободна в движенията си и да посещавам нови места. За съжаление в лошото време това е по-трудно осъществимо. Но пък в къща Вяра, в която живея, имаме зала, която бихме могли заедно да превърнем в едно специално място за игра – без притеснения от нараняване, без ограничения и задръжки. Нарича се психомоторна зала – възрастните казват, че би могло да бъде нашето пространство, сигурно и безопасно, в което да се чувстваме защитени, в което да строим с меките модули или да разиграваме различни сюжети. Би било супер, нали?

Ами аз, Пепи, не обичам да съм сред хора, обичам тишината и дълго се занимавам сам, с малки шарени топки. Обичам да лежа на земята, имам си специален дюшек, само мой, на който лежа на двора през лятото, а зимата, в къщата. Не го давам, макар и другите да го искат. Обаче си представям, че ако мога да си построя замък или скривалище, от тези меки модули, за които говорят всички, ще мога да правя и други неща. А и да се скрия, пак сам, за да съм спокоен и на сигурно място. Дядо Коледа, дали е възможно да направим заедно тази зала по психомоторика? Ние, 14 деца и младежи от къща Вяра вярваме, че можем, заедно, всички! 

 Знаеш къде да ни намериш, но за твое улеснение подаваме линк към кампанията за оборудване на залата ни: https://platformata.bg/bg/kauzi/2205:6760-2023-11-10-09-33-59/details/campaign.html  

Ще бъде супер, ще ти изпратим снимки, когато е готова, за да видиш нашата Радост от движението, спокойствието и сигурността!

Твои Алиса и Пепи! И останалите.