Новини

История за силната мечта „Да Полетим“

„Човек се ражда за щастие, както птицата за полет“…
Корольов
 
Всички се раждаме на земята с добронамереност и необятна любов, която да раздаваме безрезервно.
 
Ние сме деца и младежи с увреждания и живеем в Център за настаняване от семеен тип – Резидентна грижа д-р „Любомир Жупунов“ в град Русе. В този малък уютен дом живеем девет деца и младежи и всички сме като братя и сестри. Може би се питате как така сме попаднали тук и кой полага грижи за нас? Още от самото ни раждане родителите ни не са могли да се грижат за нас, било им е много трудно и всеки от нас е расъл в различни домове. Ние всички сме с тежки множествени увреждания и не можем да се движим самостоятелно. Имаме си инвалидни колички, с които ходим заедно на разходки, училище, дневен център и лятна ваканция. От 2009 г. до настоящия момент за нас полагат грижи не една майка, а няколко, които истински ни обичат и се грижат за нас. В центъра сме едно голямо семейство.
 
Въпреки уврежданията ни и невъзможността да се движим самостоятелно, се опитваме да правим неща, които ни харесват и ни доставят удоволствие и разнообразие в ежедневието. Наричаме това място наш дом, защото хората ни обичат и знаем, че никога няма да ни изоставят. Тук под непрестанните денонощни грижи от напълно безформени гасеници се преродихме в пъстри и пърхащи пеперуди, готови да литнат и опознаят света. Обичаме да сме навън, сред природата и да чуваме песента на птичките.
 
Тази година бяхме на лятна почивка в град Трявна, в къща за гости, разположена в една красива и зелена дъбова гора. Там имаше басейн и една голяма кафява ръчно изработена дървена люлка. Част от нас успяха да усетят полъха на вятъра и удоволствието от люлеенето и това ни направи щастливи и спокойни. Казваме част от нас, защото тази люлка беше съвсем обикновена и ние по-големите, които можем да седим седнали стабилно без помощта на инвалиден стол, можахме да я ползваме. А тези от нас, които не могат да сядат стабилно, нямаше как да се възползват от люлката.
 
Всичко в нашият живот е прекрасно, но си имаме една малка мечта – „Мечта на колела“. А тя е – всички ние да имаме подходяща люлка за инвалидни колички. Поставена в дворното ни пространство ще можем да изпитваме удоволствията от забавленията на открито заедно, да играем, да се наслаждаваме на емоцията от люлеенето. Да разтворим крила и да полетим. Ние не искаме много, а само да се чувстваме като всички – свободни и независими. Мечта на колела ще ни даде възможност да се люлеем и да изпитаме нови емоции. Ако се сбъдне нашата мечта, това ще допринесе и за нашата двигателна активност, като пазене на равновесие, позиция за активност и постепенна вертикализация.
 
Всяка година живот е истинска спечелена битка за нас, благодарение на добрите грижи. Ако сбъднем нашата мечта ще докажем, че децата и младежите с увреждания могат да бъдат емоционално удовлетворени, че имат сърца, пълни с емоции, и че всичко това ни дава стимул да продължаваме напред.
 
Може да ни подкрепите в стремежа ни за полет, като дарите до 30 декември, 2022 г. на: