Новини, Русе - ЦНСТ Вяра

Бърз, смел и сръчен

История за едно момче с неговите преживявания и мечти! 

Андрей е младеж на 21 години, настанен в един от управляваните от сдружение „Дете и пространство“ Центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Вяра“ в гр. Русе.

Целият си живот, преди постъпването му при нас преди 6 години, е прекарал по различни домове за деца без родители. Разказвал ни е за всички тях, но не иска да пази спомени от това си минало … Освен, че и до ден днешен „има една жена, с която се познавам още преди да дойда тук. Тя е психолог и винаги е до мен, дори и сега. С нея мога да си говоря за много неща, винаги ме слуша, когато има време и ми помага, когато искам нещо“ казва той.

При нас Андрей е у дома си, има собствена стая, в която сам е избрал мебелите и подредбата им. С много внимание и настроение я е украсил за Коледа. Казва, че е „шеф на стаята си“. Най-много общува с детегледачките и специализирания екип – социален работник, педагог, кинезитерапевт, ерготерапевт, психолог, управител.

Андрей има изявени различни интереси: разглобява каквото види, най-често това са бравите на вратите или в банята. Понякога се случва да разглоби части и от асансьора, „за разнообразие“, както казва той. Това го прави щастлив, както и общуването с майсторите, които идват да поправят и да поработят заедно с него, особено с кабелите.

„А ако знаете под леглото ми какво сервизно помещение е … Само чакам някои от моите любими детегледачи и специалисти да каже, че има проблем и бързо се втурвам да покажа, че мога да помогна. Аз съм майсторът, който събира и поправя разни вещи“.  Напоследък компютрите са му страст, като на всички младежи. Сам казва, че трябва да прави и други неща, освен да стои на таблета.

Друг силно изразен интерес, Андрей проявява и към спорта: плуване, фитнес и игра на тенис на маса. След всяка тренировка се чувства по-спокоен, по-уверен и по-самостоятелен. Спортът е едно от хобитата му.

Една от последните му идеи, а защо не и мечта, е да тренира свободно в двора на къщата, в която живее. Място има, желание и готови младежи също – Андрей живее заедно с още 13 деца и младежи с различни увреждания и психични страдания, а той, заедно с Димо и Славин са нашите основни атлети, които се „зареждат от спортуването“ и очакват своя стрийт фитнес.

До преди година и половина тези младежи излизаха ежедневно на разходка, посещаваха различен спорт по интереси. Участваха в маратони, регионални параолимпийски състезания по тенис на маса, плуване, спорни танци. Всеки един от тях има своите хобита, любими занимания, но общото помежду им е желанието за спорт, изява и активност, които в ситуация на пандемия, за съжаление, са ограничени.

Можете да ги подкрепите в стремежа им за спорт, като дарите до 28 декември, 2021 г. чрез:

  • Кампанията ни в Платформата.бг – https://bit.ly/3Duh9II
  • Директно дарение по сметка, като се свържете с нас!