Как да слушаме, играем и говорим с детето?

„Как да слушаме, играем и говорим с детето“ е сборник с текстове: предназначен за родители на деца от предучилищна възраст, учители и професионалисти, които работят в детските градини и в социални услуги за деца

ВМЕСТО УВОД ИЛИ КАКВО Е ДА СИ ДЕТЕ

„Въпросът за това как да разговаряме с децата вълнува всички родители. Детето и възрастният са различни и това поражда множество недоразумения в общуването между тях. Детето има различен начин на мислене и на възприемане на света около него. То разбира човешките отношения по начин, който се различава от този на възрастния и който се променя динамично във възрастта, за която говорим.

 Детето е говорещо същество. Още преди да се роди то съществува в езика на своите близки. Те говорят за него, изграждат образа му в езика, гадаят пола, обсъждат името му, фантазират за бъдещето му….

Когато детето се появи, то бива посрещано от майката и цялото семейство. По време на своята еволюция човешкото същество минава от един изцяло сензорен стадий към един по-комплексен етап на психичния живот. Бебето изпитва чрез тялото си емоции под формата на усещания, които изразява с движения или мимики. Внимателната майка получава тези телесни съобщения и ги превежда с думи, предназначени за детето. Нещо повече – майката, която откликва на вика или плача на своето бебе, обикновено си задава въпроса: Какво иска то? Какво иска от мен? И отговаря най-често като слага бебето на гърдата, гушва го, дава му биберон и му говори. Тя изпитва удоволствие от грижата за своето бебе и това придава на думите й специално значение.

 Майката изобретява за своето бебе майчин език, който му дава възможност да обитава по неповторим и уникален начин своите потребности: хранене, сън, преобличане, къпане и т.н. Важно е да се подчертае, че тя чува в първите срички и звукосъчетания на своето бебе думи, като придава смисъл на звуците, които то произнася.

Така, в звукосъчетанията миям, амамаа, майката чува мама и го произнася. Т.е. майката не интерпретира всички прояви и звуци на бебето като израз на физиологични потребности, а чува смислени думи в бърборенето му и това му позволява да различи устата, която говори от устата, която храни…“

Весела Банова и д-р Любомир Жупунов

 

Екземплярите са изчерпани, но могат да бъдат поръчани в pdf формат, като направите заявка чрез e-mail или се свържете с нас на посочените в „Контакти“ телефон и адрес.