Услуги

ЦЕНТЪР ЗА НАСТАНЯВАНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП 2– ГР. РУСЕ

На 09.09.09 година официално бе открит Център за настаняване от семеен тип 2, в който са настанени 7 деца от ДДМУИ „Св. Петка” – с. Могилино и който се управлява от Сдружение „Дете и пространство”. Два месеца по-късно е настанено и осмото дете, което бе преведена от Дом за медико-социални грижи за деца – гр. Русе. От началото на 2011 година, капацитетът на Центъра бе увеличен на 10 деца.

 

      

 

Центърът за настаняване от семеен тип е резидентна социална услуга в общността, в която малка група деца живеят в среда близка до семейната – те ходят на училище, имат съседи, играят и се срещат с приятели в квартала. Детето и неговите потребности са в центъра на живота в Малката къща. Всяко дете, което живее в нея е уникално и неповторимо и му се предоставят най-благоприятните възможности за развитие.

Първоначално, срокът на договора с Община Русе бе за една година и сега, след като Сдружение „Дете и пространство” се доказа като екип от специалисти, които осигуряват възможност децата да се развиват и възрастните да ги следват, доставчик, който успява да намери дарители, за да осигури повече специалисти за децата, в началото на месец юли 2010 г. бе подписан договор за управление на услугата „Център за настаняване от семеен тип” за срок от 3 години.

Центърът разполага с четири спални, приемна и дневна, в която децата прекарват своето време през деня. Оборудван е с модули за релационна психомоторика, които се използват от нашия кинезитерапевт при работата с децата.

Екипът се състои от управител, кинезитерапевт, детегледачки – 4 бр и поддръжка-ремонт. Благодарение на финансовата подкрепа на The Bulgarian abandoned children trust, в Центъра вече две години с децата работи нашия специален педагог. Тръстът отпуска средства за заплата, тъй като финансовата издръжка на Центровете не позволява наемането на човек, който да работи индивидуално с децата и да развива техните заложби, съобразно степента на увреждане. Децата познават Стоянка, която бе част от екипа на УНИЦЕФ, още от Могилино и приемат нейното присъствие. Също така благодарение на Тръста, доброволци от цял свят подпомагат екипите на Центровете в Русе и София.

За наша голяма радост, Наталия, за която целият български народ помогна да започне своята приказка бе осиновена. Две години след настаняването си в Центъра, Наталия вече има семейство, което не се уплаши и прие предизвикателството да отгледа дете с увреждане. Това семейство видя едно дете, което се нуждае от пространство да играе, да се развива и да бъде обичано.

Наталия замина за Америка, където да продължи да пише своята приказка.

Част от децата ежеседмично посещаваха Център за психологическа подкрепа „Детски кът за развитие” към Детско юношески център за психично здраве. Тази услуга бе разкрита след кампанията на УНИЦЕФ „Невидимите деца” и се управлява от клона на Сдружението в Русе. Екип от специалисти осигуряват пространство на децата, където те могат да бъдат весели, смели, имат приятели, могат да знаят и да изявяват себе си. Сега тази услуга ще бъда продължена като държавно-делегирана дейност и силно се надяваме, специалистите от екипа да продължат да работят с децата.

В рамките на едно лято, в популярната хипотерапия, терапия чрез общуване и яздене на коне, взеха участие и децата, настанени в ЦНСТ. Всяка сряда те посещаваха конната база в Русе, където благодарение на благотворителният жест на председателя  на клуба по конна езда към фирма БТБ - Русе Мирослав Методиев, децата можеха да пояздят понито Джина, както и да поиграят с другите деца посетители на  базата.

Възползвайки се от топлите летни дни и благотворното влияние, което има плуването за децата, закупихме басейн, който не е с олимпийски размери, но позволява едновременно прохлада и терапевтична дейност. За нашите малки плувци, осигурихме  специални бански костюми, които им дават възможност да изпитат с цялото си тяло удоволствието от контакта с водата, в условия различни от тези, които осигурявт добре оборудваните бани на ЦНСТ.

Всяка година децата заминават на летен лагер в Трявна, където чистия балкански въздух се съчетава с провеждането на терапевтични и закалителни процедури.

Въпреки малкият брой на членовете на екипа, децата получават индивидуални грижи и внимание. Нашите приятели -  доброволците от Обединена Християнска църква, проявяват истинска подкрепа и съпричастност към проблемите и нуждите на децата. Освен многото материални подаръци, които правят на децата, те отделят голяма част от своето време за игра и общуване с децата, а също така и време за разходка.

В центъра се отбелязват и всички празници и рожденни дни на децата. Както на всички празници, така и на нашите има балони, шапки, гости и торта, разбира се. Често каним децата, настанени в ЦНСТ 1 към Комплекса за социални услуги за деца и семейства.

Центърът организира обучителен семинар на тема „Социалните услуги в България и Холандия – обмяна на професионален опит”, който продължи два дни и се води от двама специалисти на Кардеа – един от най-големите доставчици на социални услуги в Холандия. Своят опит в разработването и управлението на социални услуги, представиха гостите от Кардеа. Също така програмата включи представяне и дискутиране на  различни казуси от практиката на  специалисти в сферата на услуги за деца в Русе. Участие в семинара взеха представители на доставчиците на социални услуги в Русе, Отдел „Закрила на детето”, „Детски кът за развитие – Център за психологическа подкрепа за деца и семейства” и Център за обществена подкрепа – гр. Две Могили.

Това е само началото на разработването на една услуга, която наистина се опитва да бъда алтернативна грижа за малка група деца, които живеят в среда близка до семейната – те ходят на училище, имат съседи, играят и се срещат с приятели от квартала.

НАШИТЕ ДАРИТЕЛИ:

  1. THE BULGARIAN ABANDONED CHILDREN
  2. INTERNATIONAL CHILD DEVELOPMENT INITIATIVES (ICDI)
  3. ОБЕДИНЕНА ХРИСТИЯНСКА ЦЪРКВА – РУСЕ
  4. БЪЛГАРСКИ ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТ
  5. МАГАЗИНИ МАНИЯ
  6. ФИРМА БТБ – Русе
  7. ЧАСТНИ ДАРИТЕЛИ

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. С използването на този сайт вие се съгласявате с това. More details…