Услуги

ЦНСТ СЛАТИНА И ЦНСТ ЛЮЛИН – ГР. СОФИЯ

Центровете за настаняване от семеен тип са подкрепяща услуга за деца и младежи с увреждания и техните родители. Децата и младежите, настанени в центровете, живеят и порастват в среда, близка до семейната. Те посещават детска градина, прекрачват училищния праг, където срещат нови приятели, учат се и посрещат приключенията на живота, общуват с хората в квартала, създават връзки и приятелства. Те, както всички останали деца, ходят на екскурзии и лагери през ваканциите, посещават културни събития. На всеки рожден ден, имен ден и други лични празници са поканени родители и близки на детето. Екипите на центровете създават пространство, в което децата и техните родители биват подкрепени в своята връзка, защото родителството не се приема за вроден инстинкт, а за важна функция, която се изгражда според индивидуалните различия на възрастните и децата. Като в едно семейство младият, сплотен и ентусиазиран екип от специалисти върви по пътя на различието заедно с настанените деца. Вдъхновението и желанието за работа се събуждат у всяко дете, защото всички те носят своята уникалност, растат, учат се и не спират да ни изненадват.

 

Центрове за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ – град София

Насърчено от опита с Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) в Русе (от 2009 година), Сдружение „Дете и пространство” откликва на поканата на Столична Голяма Община, участва в конкурс и спечелва управлението на два софийски малки групови домове (ЦНСТ) за срок от 3 години.

От 2011 година Сдружение „Дете и пространство“ управлява в град София:

-              Център за настаняване от семеен тип за деца с интелектуални затруднения на възраст от 4 до 9 години в ж.к. Люлин с капацитет 6 деца;

-              Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания от 5 до 18 години в ж.к. Слатина, кв. Редута с капацитет 8 деца.

Центърът в ж.к. Люлин, където са настанени 6 деца с интелектуални затруднения и проявяващи психическо страдание, разполага с две спални, дневна, в която децата прекарват своето време през деня. малка кухня. За децата се грижат 5 детегледачки, психолог, управител.

Центърът в ж.к. Слатина е в три етажна къща, проектирана, ремонтирана и оборудвана благодарение на финансовата подкрепа на Уницеф и с помощта на bTV посредством предаването „Великолепната шесторка“. В момента там са настанени 8 деца, с множествени увреждания, от които 3 са от Дома в Могилино, а останалите са деца от различни Домове за деца и младежи с умствена изостаналост /ДДМУИ/ или деца от семейства. Екипът се състои от управител, психолог и 5 детегредачки.

В тези два центъра децата и младежите живеят в близка до семейната среда, в която получават нужната им подкрепа и се чувстват защитени и ценени. Екипите в центровете насърчават децата да се развиват, и съобразно с индивидуалните им потребности и интереси и им дават пространство, за да изразяват себе си.

Ежедневно в Центровете децата и младежите имат терапевтични и образователни занимания, игри. Те посещават училище или детска градина, общуват с хората в квартала, създават връзки и приятелства. Познавателният им потенциал се развива и насърчава освен чрез заниманията в Центровете и чрез други активности, които им дават възможност за социално общуване. Те, както всички останали деца, ходят на екскурзии и лагери през ваканциите, посещават културни мероприятия.

Освен екипите на центровете, с децата се занимават и доброволци – млади хора, за които подобряването  качеството на грижа и живот за тези деца е кауза. Благодарение на The Bulgarian abandoned children trust доброволци от чужбина участват в ежедневието на децата от ЦНСТ ж.к. Слатина, където те подпомагат работата на детегледачките в период от 2 до 4 седмици няколко пъти в годината. С децата и младежите работят доброволно и студенти от Медицинския колеж в София, които допринасят в работата на екипа с рехабилитация. Студенти от НБУ участват в живота на децата, придружават ги и придобиват умения в социалната сфера и психологическия подход в работата с детското страдание. Доброволци от София организират ателиета с децата от ЦНСТ в ж.к. Люлин поне веднъж седмично. Заедно с тях децата излизат навън, играят, подготвят празнуването на празници.

Качествената грижа за децата с физически и психически затруднения, настанени в ЦНСТ, е изключително важна, за да могат да правят своите стъпки към външния свят, да го опознават, да развиват потенциала си и в дългосрочен план – да изграждат самочувствие на личности и да имат равен шанс за независим живот.

  

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. С използването на този сайт вие се съгласявате с това. More details…