Детето и неговите симптоми

Отвъд теорията – да знаеш как да се справяш с особеното у всеки

Поредна среща в рамките на програмата „Детето и неговите симптоми“ ще се състои в София на 28 и 29 октомври

„Изобретенията на субекта и срещата с нормата“ е мотото, под което ще се състои четвъртият, последен за годината модул от клиничната програма „Детето и неговите симптоми“, на 28 и 29 октомври в Есенс конферентен център в София. Началото е 9,45 ч. в събота, а таксата за участие - 20 лв.


Както е известно, програмата се развива у нас от 2005 г. насам и е
отворена за специалисти с помагащи професии, които работят и се грижат за деца с прояви на психично страдание, които си задават въпроси при срещите си с тях и родителите им и имат желание да представят случаи от своята практика. Програмата има четири модула годишно, всяка учебна година е посветена на определена тема.


Съорганизатори на събитието за пореден път са Сдружение „Дете и пространство“ и Българско общество за лаканианска психоанализа, в партньорство с Интердисциплинарен център за детето (СИЕН, Франция) и Медико-педагогически институт „Куртил“ (Белгия).


Предстоящата в събота и неделя дискусия предполага споделяне на опит и практика по темата „Да знаеш как да се справяш с особеното у всеки“ – отвъд теорията, в умението да чуваш специфичния начин, по който всеки си служи с получения език.
Въвеждаща презентация на тема: „Някои опорни точки, произтичащи от разбирането на лаканианската психоанализа за детето“, ще направи д-р Весела Банова, психоаналитик, член на УС на БОЛП, терапевтичен директор на Сдружение „Дете и пространство“, член на Нова лаканианска школа, която отговаря от българска страна за програмата „Детето и неговите симптоми“.


Случаи от своята практика през двата работни дни ще представят Ангел Ангелов, психолог-психотерапевт в Център за обществена подкрепа, София; Веселина Василева, психолог в ДЦДУ /седмична грижа/ в Русе; Габриела Пекова, Ралица Стоянова и Блага Банова - психолози в ЦСРИ с терапевтична насоченост в София. Дискутанти ще бъдат членовете на УС на БОЛП д-р Евгений Генчев (председател), Десислава Иванова, Теодора Павлова, д-р Биляна Мечкунова, Ангелина Даскалова, както и Милена Попова.


В края на работната програма ще бъде определена и темата, по която „Детето и неговите сипмтоми“ ще работят през учебната 2017/2018 г.


Клиничната програма „Детето и неговите симптоми“ е един от резултатите от срещата на професионалисти, участващи в реформата в грижите за деца в риск в България /1997-2017/ и приложната психоанализа, ориентирана от учението на големия френски психоаналитик Жак Лакан. Тази среща бележи създаването и пътя на сдружение „Дете и пространство“ и разкрива една различна логика на социалното включване, чиято отправна точка е субектът, детето, което се намира в затруднение, както във връзката си с езика, така и във връзката със собственото си тяло.


В процеса на своето осъществяване тази клинична програма надминава своите обучителни функции и започва да изпълнява ролята на форма на работа, гарантираща устойчивост на клиничните супервизии и на обученията, провеждани от СДП и БОЛП.

 

 Четвъртият за годината модул на клиничната програма започва в събота, 28 октомври, от 9,45 часа в Есенс център в София, ул. „6-ти септември“ 37.

 

Във всеки модул на програмата се включват между 70 и 80 професионалисти от цялата страна.

 

Издателската дейност е важна част от работата на БОЛП и Сдружение „Дете и пространство“.СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. С използването на този сайт вие се съгласявате с това. More details…