Детето и неговите симптоми

XV-ти семинар на БОЛП и НЛС (NLS) на тема: "Каква заявка отправяте към Вашия психоаналитик?" 16.09.2016 г.

XV-тисеминар на

Българско Общество за Лаканианска Психоанализа

и Новата Лаканианска Школа (NLS)

Каква заявка отправяте към Вашия психоаналитик?

Петък, 16септември 2016 г.

 

ЕСЕНС Център

София, ул. „6-ти Септември“ 37

С участието на Доминик ХОЛВУТ,

Психоаналитик на Школата на Фройдистката Кауза (АЕ), член на Новата Лаканианска Школа и на Световната Асоциация по Психоанализа. Директор на Медико-педагогически институт „Куртил“ – Белгия и преподавател в клиничните секции на Лил, Монс и Брюксел

Такса участие:  40лв., студенти20лв.

таксата се заплаща на място, преди започването на семинара или по банков път след заявка на електронния адрес на БОЛП

Банкова сметка:
Първа инвестиционна банка
IBAN BG 51FINV91501015880014
BIC FINVBGSF / основание за плащане – такса семинар

Е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.                                                               http://champfreudienbg.org/


 

Аргумент

В пресконференция, състояла се в Рим през 1974, Лакан говори за края на ХХ век като за един привилегирован момент „между два свята“, който е свидетел на появата на психоанализата и е позволил по този начин достатъчно точно да се оцени какво представлява несъзнаваното. Но за какво в действителност се обръщаме към психоаналитика? Анализантът предполага, че неговият симптом е знак за нещо.

Смисълът ли е това, което той търси? За Лакан „страхотният свят, който се задава“ ще е „удавен в смисъла“ и то не заради психоанализата, а заради религията. А смисълът, който Другият ни предоставя, тласка към идентификацията. Атентатите от началото на ХХI век показват „един нов съюз между идентификацията и нагона“. Тази формула на Жак-Ален Милер от интервенцията му през 2015 по време на работния ден на Института за Детето подчертава опасността, която идеалите представляват, когато се свържат с наслаждението. Ще разгледаме как, обратно, психоанализата се насочва към поддържане на възможно най-голямата дистанция между идентификацията и нагона или, казано с други думи, как психоанализата води преносната заявка отвъд идентификацията, за да достигне до разплетения от фантазма нагон. За целта ще тръгнем от текста на Фройд „Едно дете е бито“ като парадигма на фантазма.

Дисциплината на четене: 

По отношение на двойния хоризонт на заявката

„[…] поради самия факт, че става въпрос за означаващото, трябва от самото начало да допуснем, че има два хоризонта на заявката. Обясних ви го, казвайки, че дори и зад най-първичната заявка, тази за гърдата и обекта, който майчината гърда представлява, съществува това раздвоение, създадено в заявката от самия факт, че заявката е заявка за любов, абсолютна заявка, заявка, която символизира Другия като такъв, която следователно разграничава Другия като реален обект, способен да даде такова задоволяване, от Другия като символичен обект, който дава или който отказва присъствието или отсъствието – матрицата, където ще се кристализират тези основни отношения, които са на хоризонта на всяка заявка, любовта, омразата и неведението.

Жак Лакан, Семинар V, Образуванията на несъзнаваното, стр. 499 от френското издание

По отношение на Verwerfung, типично за желанието

„[Жената] не достига до задоволяване, което да е толкова присъщо, толкова съществено, толкова инстинктивно, както това от майчинството, толкова изискващо прочее, освен посредством линията на заместване. И това доколкото пенисът е най-напред заместител - бих стигнал до това да кажа фетиш – и детето също, от една известна страна, е след това фетиш. Ето пътищата, по които жената достига до, да кажем, нейния инстинкт и нейното естествено задоволяване. 

Обратно, по отношение на всичко, което е в линията на нейното желание, тя се оказва свързана с необходимостта, която функцията на фалоса предполага, да бъде, до една определена и варираща степен, този фалос, доколкото той е самият знак на това, което е желано. [...] Виждаме тук да се появява основата на това, което в осъществяването на субекта посредством желанието на Другия, можем да наречем нейното дълбоко Verwerfung, нейното дълбоко отхвърляне, в качеството си на същество, на това, чрез което тя се разкрива по един женски начин. Нейното задоволяване минава през пътя на заместването, докато нейното желание се проявява в един план, където може да достигне единствено да едно дълбоко Verwerfung, до една дълбока чуждост на своето същество спрямо това, в каквото е задължена да изглежда.“

Жак Лакан, Семинар V, Образуванията на несъзнаваното, стр. 350 от френското издание

Препоръчителна литература:

  1. З. Фройд, „Едно дете е бито“ [Ein Kind wird geschlagen] – нямаме информация да съществува официален превод на текста на български език, но може да се открие в интернет под няколко различни заглавия и с известни различия по отношение на използваната терминология. Тук заглавието е преведено от френски език.
  2. Lacan, J., Le Séminaire. Livre V, Lesformations delinconscient, Paris, Seuil, 1998
  3. Филип Лакаде, „Заявка и желание“ – сборник Психоанализата. Логиката на езиковия изказ и психоаналитичната клиника, Издание на групата на Фройдистко поле в България, София, 2002.
  4. Патрик Монрибо, „Изобретението на хистеричката“ – сборник Изненадите на несъзнаваното, Издание на групата на Фройдистко поле в България, София, 2002.
Етикети

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. С използването на този сайт вие се съгласявате с това. More details…