Детето и неговите симптоми

XII-ти семинар на  Българско общество за лаканианска психоанализа и Новата Лаканианска Школа (NLS)

XII-ти семинар на
Българско общество за лаканианска психоанализа и Новата Лаканианска Школа (NLS)
Френски институт България
София, пл. Славейков №3
Петък, 19 февруари 2016 г.
С участието на Даниел ЛАКАДЕ,
Психоаналитик на Школата (AE), член на Школата на Фройдистката Кауза, на Новата Лаканианска Школа (NLS) и на Световната Асоциация по Психоанализа

« От симптома към синтома »

Благодарение на Фройд, симптомите успяха да предадат своя смисъл, този на една изтласкана истина, останала несъзнавана. Връщането на изтласканото позволява изчезването на симптома, а това което е изтласкано е подтик на нагона/влечението. Той остава представен в несъзнаваното чрез едно означаващо – изтласкано, следователно – но свързано с други не-изтласкани означаващи, образуващи симптома.
Симптомът е тоест едно образувание на несъзнаваното, структурирано като език. Той е – казва Фройд – заместителят на едно не случило се удовлетворение.
Но отвъд намерената посредством интерпретацията на симптома истина, Фройд много бързо се натъква на симптоматичните остатъци – бунтуващи се срещу анализата фиксации на задоволяването, които са във връзка с едно първично изтласкване. И препоръчва на аналитиците да възобновяват редовно собствената си анализа.

В образуването на симптома Лакан първоначално поставя акцент върху езика, върху символичното като отварящо пътя към истината. Но по време на цялото си учение, той опитва да покаже връзката между символичното и реалното на наслаждението. По този начин, той успява да представи наслаждението, концентрирано в обекта а на фантазма, наслаждението на означаващото повторение и това на самото означаващо. Но това не е реалното.
В края на учението си той припомня, че субектът държи съществото си единствено за езика, което от своя страна го кара да каже: и той има тяло. Реалното е именно тази мистерия: как се свързват тялото и езика?
Преразглеждайки теоретичния път на Фройд и на Лакан, ще се опитаме да осветлим отговора, който той ни дава.
„Дисциплината на четене“:
Откъс 1: "И така, образуването на симптом има действителния успех да премахва ситуацията на опасност. То има две страни; едната, която остава скрита за нас, създава в То онази промяна, посредством която Азът се изплъзва на опасността, другата, обърната към нас, показва това, което е създала на мястото на повлияния нагонов процес, т.е. образуването на заместител."
З. Фройд, „Задръжка, симптом и страх”, в: "Анатомия на чувствата", ИК Евразия, 1994, стр. 371

Откъс 2: «Оставих го - (пас-а [la passe]) - на разположение на тези, които се осмеляват да свидетелстват по най-добрия начин за лъжливата истина”
Жак Лакан, „Предговор към английското издание на Семинар XI”, в: „Други ръкописи [Autre Ecrits]”, стр. 573 от френското издание.

Такса участие: 40 лв., студенти – 20 лв.
За повече информация:
Е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. http://champfreudienbg.org/
Програма
на ХII-ти семинар на Българско Общество за Лаканианска Психоанализа и НЛШ

Петък, 19 февруари 2016 г., от 09.00 до 15.00 часа
От симптома към синтома

08.45 – 09.00 – Регистрация
09.00 – 10.30 – « Дисциплината на четене » - 2 експозета:
Др. Биляна Мечкунова - Откъс 1: "И така, образуването на симптом има действителния успех да премахва ситуацията на опасност. То има две страни; едната, която остава скрита за нас, създава в То онази промяна, посредством която Азът се изплъзва на опасността, другата, обърната към нас, показва това, което е създала на мястото на повлияния нагонов процес, т.е. образуването на заместител."
З. Фройд, „Задръжка, симптом и страх”, в: "Анатомия на чувствата", ИК Евразия, 1994, стр. 371

Теодора Павлова - Откъс 2: „Оставих го - (пас-а [la passe]) - на разположение на тези, които се осмеляват да свидетелстват по най-добрия начин за лъжливата истина”
Жак Лакан, „Предговор към английското издание на Семинар XI”, в: „Други ръкописи [Autre Ecrits]”, стр. 573 от френското издание.

Коментари и дискусия – Даниел Лакаде
10.30 – 11.45 – Почивка
11.45 – 13.00 – Експозе на Флоренсия Шанахан и дискусия
13.00 – 13.30 – Обедна почивка
13.30 – 15.00 – Представяне на случай от Анелия Василева и дискусия

Препоръчителна литература:
1. Lacan, J., « Préface à l’édition anglaise du Séminaire XI », Autres Ecrits, Paris, Seuil, 2001, p. 571-573
2. Фройд З., « Задръжка, симптом и страх », в: "Анатомия на чувствата", ИК Евразия, 1994, стр. 314-398
3. Симптомът – сборник със семинари на Фройдистко поле в България, ИЦ “Боян Пенев”, 2001
4. Изненадите на несъзнаваното – сборник със семинари на Фройдистко поле в България, Издателско ателие АБ, 2002

Такса участие: 40 лв., студенти – 20 лв.
таксата се заплаща на място, преди започването на семинара или по банков път след заявка на електронния адрес на БОЛП,
Банкова сметка:
Първа инвестиционна банка
IBAN BG 51FINV91501015880014
BIC FINVBGSF / основание за плащане – такса семинар
Е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. С използването на този сайт вие се съгласявате с това. More details…