Новини

Среща на тема: „Как придружаваме децата аутисти в училищната среда?“

В пълна зала и при голям интерес се проведе следващата среща на тема „Как придружаваме децата аутисти в училищната среда?“, инициирана от сдружение „Дете и пространство“ с подкрепата на Община Велико Търново.
 
В голяма зала на Община Велико Търново д-р Весела Банова – председател на УС на сдружението, психоаналитик и доктор по социология представи пред широката аудитория от учители, специалисти от социални услуги, здравни специалисти, преподаватели, студенти и родители, създадения по европейския проект IREAMS „Наръчник за обосновано включване на деца аутисти в училищна среда“.
 
Споделяне от колеги: „С благодарност и уважение на сдружение „Дете и пространство“ за усилията и желанието да споделят своя опит в подкрепа на деца аутисти. За всички нас е важно да се организират такъв тип срещи и да се говори за проблемите на децата, защото от общите ни усилия зависи те да бъдат разбирани и подкрепяни“.
 
По време на срещата бе излъчен и документалния филм „Нещо, което можем да кажем“, който също е създаден от партньорите по проекта. Всички присъстващи имаха възможност да чуят във филма гласа на деца аутисти и на родителите им, да ги видят пораснали и да чуят какви са били техните трудности, какво им е помогнало да се справят, какво място са си намерили в света на другите.
 
Своя опит от работата си с деца аутисти споделиха и д-р Биляна Мечкунова – детски психиатър и Ани Анчева – психолог и преподавател в Русенски университет „Ангел Кънчев“, като провокираха присъстващите в залата към дискусия по темата – за представяне на опит, виждания и нагласи.
 
Всеки от присъствалите получи екземпляр от Наръчника, а сдружението получи подаръци – уникални пана, изработени от потребителите от Дом за стари хора „Венета Ботева“ гр. Велико Търново.