Новини, Русе - Ранна интервенция

Световен ден на недоносените деца

На 17 ноември празнуваме световния Ден на недоносените деца. Те са толкова малки и крехки, и същевременно всяко едно от тях е истински борец, изпълнен с воля за живот. Ако вие сте родител на такова дете, вероятно имате нужда от съпричастност и подкрепа. Имате нужда от някого, на когото да говорите за вашето мъничко бебе, за преживяванията си. Имате нужда от някого, който може да ви насочва в грижите и да споделя грижите за детето ви.

Първите три години след раждането са най-динамичният и чувствителен период в човешкото развитие. Това е времето, в което всичко се случва за първи път в живота на детето: първото засукване, първото фокусиране с поглед, първата усмивка, първото обръщане от гръб по корем, първата прегръдка, първата игра, първата крачка, първата дума и първото изречение. Това е един вълнуващ период за родителите, който може да бъде помрачен от едно неочаквано събитие като преждевременното раждане на бебето.

Ние от сдружение „Дете и пространство“ създадохме услугата Дневен център за деца и младежи с увреждания – Програма Ранна интервенция (ДЦДМУ) – Русе, за да можем да заставаме до семействата, чиито деца са се родили преждевременно или чиито деца имат трудности в развитието. Правим това чрез нашата Програма за ранна интервенция, която е напълно безплатна и включва терапевтична, социална и консултативна подкрепа, както за децата, така и за родителите. И това е само малка част от дейността ни, с която се стремим да подобряваме грижите за недоносените деца, за децата с проблеми в развитието и да подкрепяме семействата им.

В ДЦДМУ – Ранна интервенция работи мултидисциплинарен екип от специалисти – психолог, кинезитерапевт и ерготерапевт, които в рамките на напълно безплатни терапевтични сесии, работят, проследяват и консултират развитието на недоносените деца и техните родители.

Информация за услугите, които се предоставят в ДЦДМУ – Програма Ранна интервенция може да получите на тел: 0877125671 или като посетите услугата на адрес: гр. Русе, ул. “Н. Й. Вапцаров” № 20, ет. 4.