Новини

Представяне на документален филм и малката книжка „Обосновано включване на децата с аутизъм в учебна среда“!

В красивата сграда на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе дойдоха 140 човека, заинтригувани от представянето на документалния филм 🎥„Нещо, което трябва да кажем“ и малката книжка 📖 „Обосновано включване на децата с аутизъм в учебна среда“. Организатори и домакини на тази среща бяха Община Русе и Сдружение „Дете и пространство“ Child and Space Association. Филмът и книгата са творческия резултат от проекта IREAMS, в който участваха 13 партньора от Белгия, Франция, Испания, Италия и сдружение „Дете и пространство“ от България. Филмът проследява пътя на деца с аутизъм, които виждаме накрая пораснали, млади хора, намерили своето призвание и място в света. Това проследяваме през споделянията на родителите им, на учителите им, на хора, които са ги подкрепяли и са били до тях.
Срещата беше открита от г-жа Катя Петрова, директор дирекция „Хуманитарни дейности“ към Община Русе, от д-р Биляна Мечкунова, детски психиатър и ръководител на ДЮПЦЗ, както и от Ана Анчева, зам- председател на СДП.
Д-р Мечкунова сподели, че се вълнува, защото на този ден Детско-юношеският център за психично здраве в Русе навършва 21 години 🎂, а Ани Анчева разказа накратко за ЦСРИ Детски кът за развитие, който е резултат от срещата на екипа на д-р Мечкунова със СДП в Могилино /2008-2009/ и след като получава подкрепата на УНИЦЕФ и ОПРЧР през първите три години от създаването си, точно на 26 октомври 2012 г. добива статута на социална услуга, която Община Русе възлага за управление на СДП.
Най-вълнуващи бяха свидетелствата на родители, чиито деца аутисти са получавали подкрепа от ДЮПЦЗ и ЦСРИ Детски кът за развитие. Майката на малката Емма ни показа видеа, в които дъщеричката и грижливо и вдъхновено изписва ръкописни букви, после думи, и сега вече пише под диктовка. Не по-малко вълнуващ и затрогващ беше разказа на учителката на Емма.
Залата притаи дъх и докато майката на Иван, който е започнал като дете да посещава Детски кът за развитие, а сега е младеж на 21 години, който се учи успешно и свири в група, разказваше за изпитанията, през които и двамата са преминали. Тя свидетелства за това колко е важно родителите да се срещат, да разговарят и да бъдат изслушвани.
Както Любов Лукарева във филма, така и д-р Биляна Мечкунова в залата, акцентираха върху усилието ни да виждаме у детето с аутизъм субекта. „Това е тази част от всеки от нас, която е автор на неговите избори“, каза д-р Мечкунова.
„За нас е важно да видим и подкрепим автора у всяко дете, отвъд етикетите, които вече са му прикачени – диагнози, решения на ТЕЛК, други квалификации“.
Д-р Весела Банова, председател на СДП и модератор на срещата изрази надежда, че днес сме успели да хвърлим мост между всички, които подкрепяме децата с аутизъм и техните родители в социалната сфера и техните учители, психолози и всички, които се срещат с тях в образователната сфера. В заключение тя каза: „Благодарна съм на децата с аутизъм, защото не са конформисти и ни предизвикват да търсим решения и да преодоляваме предизвикателства, докато за много други деца, които не ни предизвикват, понякога се сещаме, че е необходима подкрепа твърде късно“.
На срещата присъства и актрисата Елена Петрова, която е посланник на УНИЦЕФ и е съпричастна на каузата за подкрепа на децата с аутизъм.