Актуални проекти, Новини

„Мога сам“ – част от терапевтичната подкрепа за деца и младежи с увреждания

Сдружение “Дете и пространство” реализира проект “Мога сам” с финансовата подкрепата на Фондация “УниКредит” по програма Сall for Europe: В подкрепа на детството.

Проектът е насочен към деца с физически увреждания, които не  говорят и не използват ръцете си. Благодарение на подкрепата на Фондация “УниКредит” в сдружението внедрихме, в практиката на три от социалните ни услуги, съвременен високо технологичен метод за допълваща и алтернативна комуникация, при който чрез движения на очите и насочване на погледа се използва специализиран софтуер за комуникация, синтезирана реч, обучение, развитие на когнитивни умения, но също така компютър и интернет. Той е част от комплексната терапевтична подкрепа, която получават децата и младежите, посещаващи двата специализирани кабинета.

След оборудването на два кабинета за специализирана работа с деца и младежи на територията на дневните центрове “Мечо Пух” и “Дъга” в Русе и ЦСРИ “Таралежи” в София, стартира терапевтичната подкрепа и обучението на децата и младежите, които посещават услугите. В програмата се включиха 43 деца (26 момчета и 17 момичета) от целевата група, както и 42 младежи (27 мъже и 15 жени), всички с тежки физически увреждания и ТЕЛК над 80 %.