Проекти

Проект „УСТРЕМ" – споделени възможности по Програма за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП

Проект BG05/1485 „УСТРЕМ – споделени възможности по Програма за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП

Устойчивост, Споделеност, Творчество, Ритъм, Емоция, Мога (УСТРЕМ) – споделени възможности е проект, който дава ново решение за социализацията на деца/младежи, включително с увреждания в обществото, като активни личности чрез изграждане на устойчива включваща социална среда. Проектът предлага интерактивен и иновативен подход за решаване на основни проблеми за социалната интеграция на деца и младежи, отглеждани, възпитавани и обучавани в социални услуги чрез създаване на включваща социална среда.

 

Проектът се финансира по Програма за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. и е за  срок от 9  месеца, на обща стойност 15 360 евро.

Проектът се изпълнява от Сдружение „Равни възможности”, в партньорство със Сдружение за антропософска лечебна педагогика и социална терапия и Сдружение „Дете и пространство”. В дейностите ще бъдат включени деца и младежи, ползващи услугите в Комплекс за социални услуги, с. Дълбок дол. Останалите целеви групи в проекта са: 10 служители-специалисти, работещи в Комплекс за социални услуги; 3-те неправителствени организации; местната общност и др. спецализирани и образователни иституции и соцални услуги.

Проектът включва следните основни дейности:

1) Разработване на три модула за неформално обучение на работещи в специализирани и образователни услуги и публикуване на учебно помагало;

2) Проектиране и изграждане на "Градина на сетивата", както и ръчно изграждане на различни елементи за организиране на пространството - лехи, сушилник, "класна стая" с пейки на открито и др. в Комплекс за социални услуги, с. Дълбок дол;

3) Създаване на ритъм на ежедневието и терапия чрез изкуство - работилници по приложно изкуство, моделиране с восък и глина, рисуване и театър;

4) Заедно в обществото - основната цел на тази дейност е повишаване на информираността и въвеждане на местната общност в живота на социалната услуга и привличане на местни жители, организации и бизнес да участват, подпомагат и  предлагат ресурси. В рамките на проекта се предвижда организиране на 3 дни "Споделени сръчности", в които ще се привлекат местни жители, организации и бизнес да участват и споделят опит в ръчно изработване на елементи от градината и организация на пространството. Ще се организарт 3 съботи в рамките на 3 месеца; организиране на участие на деца и младежи и техните творби в поне 2 местни фестивала/празника; създаване на мобилна фото-изложба с текст и снимки за цели, дейности и резултати по проекта.

Очаквани резултати по проекта: Идеята за създаване на включваща социална среда в основата си е насочена именно към социализация и интеграция на различни уязвими групи чрез формиране на потребността да се реализират като активни личности в обществото с неизчерпаем интерес към живота, с желание непрекъснато да се учат, със стремеж към общуване и взаимопомощ. В рамките на проекта ще бъде разработен нов модел за работа с деца и младежи от социални услуги.

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…