Проекти

Проект „УСТРЕМ" – споделени възможности по Програма за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП

Проект BG05/1485 „УСТРЕМ – споделени възможности по Програма за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП

Устойчивост, Споделеност, Творчество, Ритъм, Емоция, Мога (УСТРЕМ) – споделени възможности е проект, който дава ново решение за социализацията на деца/младежи, включително с увреждания в обществото, като активни личности чрез изграждане на устойчива включваща социална среда. Проектът предлага интерактивен и иновативен подход за решаване на основни проблеми за социалната интеграция на деца и младежи, отглеждани, възпитавани и обучавани в социални услуги чрез създаване на включваща социална среда.

 

Проектът се финансира по Програма за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. и е за  срок от 9  месеца, на обща стойност 15 360 евро.

Проектът се изпълнява от Сдружение „Равни възможности”, в партньорство със Сдружение за антропософска лечебна педагогика и социална терапия и Сдружение „Дете и пространство”. В дейностите ще бъдат включени деца и младежи, ползващи услугите в Комплекс за социални услуги, с. Дълбок дол. Останалите целеви групи в проекта са: 10 служители-специалисти, работещи в Комплекс за социални услуги; 3-те неправителствени организации; местната общност и др. спецализирани и образователни иституции и соцални услуги.

Проектът включва следните основни дейности:

1) Разработване на три модула за неформално обучение на работещи в специализирани и образователни услуги и публикуване на учебно помагало;

2) Проектиране и изграждане на "Градина на сетивата", както и ръчно изграждане на различни елементи за организиране на пространството - лехи, сушилник, "класна стая" с пейки на открито и др. в Комплекс за социални услуги, с. Дълбок дол;

3) Създаване на ритъм на ежедневието и терапия чрез изкуство - работилници по приложно изкуство, моделиране с восък и глина, рисуване и театър;

4) Заедно в обществото - основната цел на тази дейност е повишаване на информираността и въвеждане на местната общност в живота на социалната услуга и привличане на местни жители, организации и бизнес да участват, подпомагат и  предлагат ресурси. В рамките на проекта се предвижда организиране на 3 дни "Споделени сръчности", в които ще се привлекат местни жители, организации и бизнес да участват и споделят опит в ръчно изработване на елементи от градината и организация на пространството. Ще се организарт 3 съботи в рамките на 3 месеца; организиране на участие на деца и младежи и техните творби в поне 2 местни фестивала/празника; създаване на мобилна фото-изложба с текст и снимки за цели, дейности и резултати по проекта.

Очаквани резултати по проекта: Идеята за създаване на включваща социална среда в основата си е насочена именно към социализация и интеграция на различни уязвими групи чрез формиране на потребността да се реализират като активни личности в обществото с неизчерпаем интерес към живота, с желание непрекъснато да се учат, със стремеж към общуване и взаимопомощ. В рамките на проекта ще бъде разработен нов модел за работа с деца и младежи от социални услуги.

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. С използването на този сайт вие се съгласявате с това. More details…