Услуги

ЦНСТ СЛАТИНА И ЦНСТ ЛЮЛИН – ГР. СОФИЯ

Центровете за настаняване от семеен тип са подкрепяща услуга за деца и младежи с увреждания и техните родители. Децата и младежите, настанени в центровете, живеят и порастват в среда, близка до семейната. Те посещават детска градина, прекрачват училищния праг, където срещат нови приятели, учат се и посрещат приключенията на живота, общуват с хората в квартала, създават връзки и приятелства. Те, както всички останали деца, ходят на екскурзии и лагери през ваканциите, посещават културни събития. На всеки рожден ден, имен ден и други лични празници са поканени родители и близки на детето. Екипите на центровете създават пространство, в което децата и техните родители биват подкрепени в своята връзка, защото родителството не се приема за вроден инстинкт, а за важна функция, която се изгражда според индивидуалните различия на възрастните и децата. Като в едно семейство младият, сплотен и ентусиазиран екип от специалисти върви по пътя на различието заедно с настанените деца. Вдъхновението и желанието за работа се събуждат у всяко дете, защото всички те носят своята уникалност, растат, учат се и не спират да ни изненадват.

 

Центрове за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ – град София

Насърчено от опита с Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) в Русе (от 2009 година), Сдружение „Дете и пространство” откликва на поканата на Столична Голяма Община, участва в конкурс и спечелва управлението на два софийски малки групови домове (ЦНСТ) за срок от 3 години.

От 2011 година Сдружение „Дете и пространство“ управлява в град София:

-              Център за настаняване от семеен тип за деца с интелектуални затруднения на възраст от 4 до 9 години в ж.к. Люлин с капацитет 6 деца;

-              Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания от 5 до 18 години в ж.к. Слатина, кв. Редута с капацитет 8 деца.

Центърът в ж.к. Люлин, където са настанени 6 деца с интелектуални затруднения и проявяващи психическо страдание, разполага с две спални, дневна, в която децата прекарват своето време през деня. малка кухня. За децата се грижат 5 детегледачки, психолог, управител.

Центърът в ж.к. Слатина е в три етажна къща, проектирана, ремонтирана и оборудвана благодарение на финансовата подкрепа на Уницеф и с помощта на bTV посредством предаването „Великолепната шесторка“. В момента там са настанени 8 деца, с множествени увреждания, от които 3 са от Дома в Могилино, а останалите са деца от различни Домове за деца и младежи с умствена изостаналост /ДДМУИ/ или деца от семейства. Екипът се състои от управител, психолог и 5 детегредачки.

В тези два центъра децата и младежите живеят в близка до семейната среда, в която получават нужната им подкрепа и се чувстват защитени и ценени. Екипите в центровете насърчават децата да се развиват, и съобразно с индивидуалните им потребности и интереси и им дават пространство, за да изразяват себе си.

Ежедневно в Центровете децата и младежите имат терапевтични и образователни занимания, игри. Те посещават училище или детска градина, общуват с хората в квартала, създават връзки и приятелства. Познавателният им потенциал се развива и насърчава освен чрез заниманията в Центровете и чрез други активности, които им дават възможност за социално общуване. Те, както всички останали деца, ходят на екскурзии и лагери през ваканциите, посещават културни мероприятия.

Освен екипите на центровете, с децата се занимават и доброволци – млади хора, за които подобряването  качеството на грижа и живот за тези деца е кауза. Благодарение на The Bulgarian abandoned children trust доброволци от чужбина участват в ежедневието на децата от ЦНСТ ж.к. Слатина, където те подпомагат работата на детегледачките в период от 2 до 4 седмици няколко пъти в годината. С децата и младежите работят доброволно и студенти от Медицинския колеж в София, които допринасят в работата на екипа с рехабилитация. Студенти от НБУ участват в живота на децата, придружават ги и придобиват умения в социалната сфера и психологическия подход в работата с детското страдание. Доброволци от София организират ателиета с децата от ЦНСТ в ж.к. Люлин поне веднъж седмично. Заедно с тях децата излизат навън, играят, подготвят празнуването на празници.

Качествената грижа за децата с физически и психически затруднения, настанени в ЦНСТ, е изключително важна, за да могат да правят своите стъпки към външния свят, да го опознават, да развиват потенциала си и в дългосрочен план – да изграждат самочувствие на личности и да имат равен шанс за независим живот.

  

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…