Детето и неговите симптоми

Отвъд теорията – да знаеш как да се справяш с особеното у всеки

Поредна среща в рамките на програмата „Детето и неговите симптоми“ ще се състои в София на 28 и 29 октомври

„Изобретенията на субекта и срещата с нормата“ е мотото, под което ще се състои четвъртият, последен за годината модул от клиничната програма „Детето и неговите симптоми“, на 28 и 29 октомври в Есенс конферентен център в София. Началото е 9,45 ч. в събота, а таксата за участие - 20 лв.


Както е известно, програмата се развива у нас от 2005 г. насам и е
отворена за специалисти с помагащи професии, които работят и се грижат за деца с прояви на психично страдание, които си задават въпроси при срещите си с тях и родителите им и имат желание да представят случаи от своята практика. Програмата има четири модула годишно, всяка учебна година е посветена на определена тема.


Съорганизатори на събитието за пореден път са Сдружение „Дете и пространство“ и Българско общество за лаканианска психоанализа, в партньорство с Интердисциплинарен център за детето (СИЕН, Франция) и Медико-педагогически институт „Куртил“ (Белгия).


Предстоящата в събота и неделя дискусия предполага споделяне на опит и практика по темата „Да знаеш как да се справяш с особеното у всеки“ – отвъд теорията, в умението да чуваш специфичния начин, по който всеки си служи с получения език.
Въвеждаща презентация на тема: „Някои опорни точки, произтичащи от разбирането на лаканианската психоанализа за детето“, ще направи д-р Весела Банова, психоаналитик, член на УС на БОЛП, терапевтичен директор на Сдружение „Дете и пространство“, член на Нова лаканианска школа, която отговаря от българска страна за програмата „Детето и неговите симптоми“.


Случаи от своята практика през двата работни дни ще представят Ангел Ангелов, психолог-психотерапевт в Център за обществена подкрепа, София; Веселина Василева, психолог в ДЦДУ /седмична грижа/ в Русе; Габриела Пекова, Ралица Стоянова и Блага Банова - психолози в ЦСРИ с терапевтична насоченост в София. Дискутанти ще бъдат членовете на УС на БОЛП д-р Евгений Генчев (председател), Десислава Иванова, Теодора Павлова, д-р Биляна Мечкунова, Ангелина Даскалова, както и Милена Попова.


В края на работната програма ще бъде определена и темата, по която „Детето и неговите сипмтоми“ ще работят през учебната 2017/2018 г.


Клиничната програма „Детето и неговите симптоми“ е един от резултатите от срещата на професионалисти, участващи в реформата в грижите за деца в риск в България /1997-2017/ и приложната психоанализа, ориентирана от учението на големия френски психоаналитик Жак Лакан. Тази среща бележи създаването и пътя на сдружение „Дете и пространство“ и разкрива една различна логика на социалното включване, чиято отправна точка е субектът, детето, което се намира в затруднение, както във връзката си с езика, така и във връзката със собственото си тяло.


В процеса на своето осъществяване тази клинична програма надминава своите обучителни функции и започва да изпълнява ролята на форма на работа, гарантираща устойчивост на клиничните супервизии и на обученията, провеждани от СДП и БОЛП.

 

 Четвъртият за годината модул на клиничната програма започва в събота, 28 октомври, от 9,45 часа в Есенс център в София, ул. „6-ти септември“ 37.

 

Във всеки модул на програмата се включват между 70 и 80 професионалисти от цялата страна.

 

Издателската дейност е важна част от работата на БОЛП и Сдружение „Дете и пространство“.СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…