Детето и неговите симптоми

XII-ти семинар на  Българско общество за лаканианска психоанализа и Новата Лаканианска Школа (NLS)

XII-ти семинар на
Българско общество за лаканианска психоанализа и Новата Лаканианска Школа (NLS)
Френски институт България
София, пл. Славейков №3
Петък, 19 февруари 2016 г.
С участието на Даниел ЛАКАДЕ,
Психоаналитик на Школата (AE), член на Школата на Фройдистката Кауза, на Новата Лаканианска Школа (NLS) и на Световната Асоциация по Психоанализа

« От симптома към синтома »

Благодарение на Фройд, симптомите успяха да предадат своя смисъл, този на една изтласкана истина, останала несъзнавана. Връщането на изтласканото позволява изчезването на симптома, а това което е изтласкано е подтик на нагона/влечението. Той остава представен в несъзнаваното чрез едно означаващо – изтласкано, следователно – но свързано с други не-изтласкани означаващи, образуващи симптома.
Симптомът е тоест едно образувание на несъзнаваното, структурирано като език. Той е – казва Фройд – заместителят на едно не случило се удовлетворение.
Но отвъд намерената посредством интерпретацията на симптома истина, Фройд много бързо се натъква на симптоматичните остатъци – бунтуващи се срещу анализата фиксации на задоволяването, които са във връзка с едно първично изтласкване. И препоръчва на аналитиците да възобновяват редовно собствената си анализа.

В образуването на симптома Лакан първоначално поставя акцент върху езика, върху символичното като отварящо пътя към истината. Но по време на цялото си учение, той опитва да покаже връзката между символичното и реалното на наслаждението. По този начин, той успява да представи наслаждението, концентрирано в обекта а на фантазма, наслаждението на означаващото повторение и това на самото означаващо. Но това не е реалното.
В края на учението си той припомня, че субектът държи съществото си единствено за езика, което от своя страна го кара да каже: и той има тяло. Реалното е именно тази мистерия: как се свързват тялото и езика?
Преразглеждайки теоретичния път на Фройд и на Лакан, ще се опитаме да осветлим отговора, който той ни дава.
„Дисциплината на четене“:
Откъс 1: "И така, образуването на симптом има действителния успех да премахва ситуацията на опасност. То има две страни; едната, която остава скрита за нас, създава в То онази промяна, посредством която Азът се изплъзва на опасността, другата, обърната към нас, показва това, което е създала на мястото на повлияния нагонов процес, т.е. образуването на заместител."
З. Фройд, „Задръжка, симптом и страх”, в: "Анатомия на чувствата", ИК Евразия, 1994, стр. 371

Откъс 2: «Оставих го - (пас-а [la passe]) - на разположение на тези, които се осмеляват да свидетелстват по най-добрия начин за лъжливата истина”
Жак Лакан, „Предговор към английското издание на Семинар XI”, в: „Други ръкописи [Autre Ecrits]”, стр. 573 от френското издание.

Такса участие: 40 лв., студенти – 20 лв.
За повече информация:
Е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. http://champfreudienbg.org/
Програма
на ХII-ти семинар на Българско Общество за Лаканианска Психоанализа и НЛШ

Петък, 19 февруари 2016 г., от 09.00 до 15.00 часа
От симптома към синтома

08.45 – 09.00 – Регистрация
09.00 – 10.30 – « Дисциплината на четене » - 2 експозета:
Др. Биляна Мечкунова - Откъс 1: "И така, образуването на симптом има действителния успех да премахва ситуацията на опасност. То има две страни; едната, която остава скрита за нас, създава в То онази промяна, посредством която Азът се изплъзва на опасността, другата, обърната към нас, показва това, което е създала на мястото на повлияния нагонов процес, т.е. образуването на заместител."
З. Фройд, „Задръжка, симптом и страх”, в: "Анатомия на чувствата", ИК Евразия, 1994, стр. 371

Теодора Павлова - Откъс 2: „Оставих го - (пас-а [la passe]) - на разположение на тези, които се осмеляват да свидетелстват по най-добрия начин за лъжливата истина”
Жак Лакан, „Предговор към английското издание на Семинар XI”, в: „Други ръкописи [Autre Ecrits]”, стр. 573 от френското издание.

Коментари и дискусия – Даниел Лакаде
10.30 – 11.45 – Почивка
11.45 – 13.00 – Експозе на Флоренсия Шанахан и дискусия
13.00 – 13.30 – Обедна почивка
13.30 – 15.00 – Представяне на случай от Анелия Василева и дискусия

Препоръчителна литература:
1. Lacan, J., « Préface à l’édition anglaise du Séminaire XI », Autres Ecrits, Paris, Seuil, 2001, p. 571-573
2. Фройд З., « Задръжка, симптом и страх », в: "Анатомия на чувствата", ИК Евразия, 1994, стр. 314-398
3. Симптомът – сборник със семинари на Фройдистко поле в България, ИЦ “Боян Пенев”, 2001
4. Изненадите на несъзнаваното – сборник със семинари на Фройдистко поле в България, Издателско ателие АБ, 2002

Такса участие: 40 лв., студенти – 20 лв.
таксата се заплаща на място, преди започването на семинара или по банков път след заявка на електронния адрес на БОЛП,
Банкова сметка:
Първа инвестиционна банка
IBAN BG 51FINV91501015880014
BIC FINVBGSF / основание за плащане – такса семинар
Е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…