Новини

Нашата първа година в социалната икономика – възможност за достоен и пълноценен живот в общността

За натрупания опит, за болките и трудностите, за радостите и удовлетворението в своята първа година в сферата на социалната икономика – това сподели  Сдружение „Дете и пространство“ на кръгла маса в Троян, посветена на  социалното предприемачество, подкрепено от Европейския съюз, и възможностите, които то отваря пред младежи в неравностойно положение.

Сдружението вече от година изпълнява проект за създаване и развитие на социално предприятие  BG05M9OP001-2.010-0397 „Създаване на социално предриятие към Сдружение "Дете и пространство" - подкрепа за достоен и пълноценен живот на младежи с увреждания“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. на Европейския съюз.

Както приятелите и съмишлениците на СДП знаят от нашите публикации, социалното предпирятие дава възможност на 14 младежи с увреждания от община Троян и община Русе да работят в ателие по керамика и да изработват произведения от глина. Благодарение на този проект те са включени в пазара на труда, мнозинството от тях за първи път в живота си имат възможност да работят наравно с всички останали и да получават заплащане за своя труд.

За голямо удовлетворение на организаторите на кръглата маса, залата в информационния център на Троян, предоставена със съдействието на общината- партньор по проекта, бе изпълнена с множество гости, които с интерес участваха в различните панели на събитието. Благодарим за присъствието на  представителите на община Троян, за силната подкрепа от община Ловеч  - множество колеги от структури, свързани със социалния сектор на общинско, областно, регионално ниво, на Фонд „Социална закрила“, на УНИЦЕФ, Международната социална служба и всички приятели от НПО-сектора, които уважиха това важно за Сдружение „Дете и пространство“ събитие.  

В залата бяха нашите творци – младежите, наети да работят по проекта в полза на разбирането, че за всеки гражданин на България има възможност за достоен, заплатен, легален труд, според индивидуалните възможности  и с подкрепата на общността. Бе представен и екипът, който продкрепя младежите в трудовата им дейност и изпълнява проекта, финансиран от ОПРЧР.

В презентация, която може да проследите на сайта  на СДП, ръководителят на проекта Михайлина Димитрова представи в слово и множество снимки натрупания за една година опит в тази нова за България сфера, на границата между пазарното стопанство и социалните услуги. Като най- голямо предизвикателство бе изтъкнато слабата засега нормативна уредба и липсата на законово уредени стимули за бизнеса, който да изкупува продукцията на социалните предприятия или да ползва преференциално техните услуги.

Но.... най-важното - в резултат на успешното изпълнение на проекта са открити таланти сред младежите с увреждания, те са получили шанс за работа и съответно заплащане – техни лични приходи, стимулира се екипността, всеки ден те изживяват нови и нови положителни емоции, имат мвожество срещи в общността, където получават уважение и възхищение за произведенията на изкуството, които създават с ръцете си. Така СДП има създадена една иновативна пазарна едница, която с производството си е чудесна реклама за възможностите на социалното предприемачество.

Най- емоционалният момент на събитието бяха разказите на самите младежи, които споделиха с гостите в залата колко се радват, че имат възможността да работят заедно, сред приятели, да оформят керамика и глина, да създават красиви предмети. Те са най-щастливи, когато видят своите изделия, изложени на панаири, фестивали и форуми, както и когато хората се тълпят на опашки, за да ги купуват. Вълнувам се, когато мисля как създадено от мен керамично произведение краси нечий дом, сподели Николина, която работи в ателието на социалното предприятие в с. Дълбок дол, община Троян.
Във втората част от кръглата маса в свободна дискусия много от присъстващите споделиха как те виждат бъдещето на социалната икономика у нас. Екипът на проекта получи полезни идеи и съвети как да опита да намери нови пазари, за да осигури бъдеще на работните места за наетите младежи, което е твърде трудно, предвид ниската цена на продукцията, все още слабия интерес на местния бизнес към сътрудничество със социалното предприятие и липсата на механизми, които да подкрепят една създадена с проект единица на социалната икономика, която търси път за бъдещо оцеляване.

Как видяха събитието колегите от БНР и от ОИЦ –Троян – може да чуете и прочетете в линковете:

http://bnr.bg/horizont/post/101131972/14-mladeji-s-uvrejdania-proizvejdat-predmeti-ot-keramika-v-troan и на страницата във ФБ на ОИЦ- Ловеч

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1928713457233621&id=253751114729872

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…