Новини

Весела Банова, психоаналитик и терапевтичен директор на СДП, взе участие в Колоквиум, организиран от Международната федерация на Relais enfant parents

Весела Банова, психоаналитик и терапевтичен директор на СДП, взе участие в Колоквиум, организиран от Международната федерация на Relais enfant parents с подкрепата на Министерството на социалните работи и правосъдието на Франция и с домакинството на ЮНЕСКО в Париж.


Темата на конференцията е „Отражението на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода върху връзките деца-родители. Европейските препоръки“. Презентациите и дискусиите са вдъхновени от Препоръка CM/Rec (2018)5 на Комитета на Министрите на Държавите членки, насочена към децата на изтърпяващите присъда лишаване от свобода. Представен е опита на неправителствени организации, работещи с лишени отсвобода и децата им, в светлината на препоръки: 7, 20, 25,28 и 29. Препоръка 29, с която започна споделянето на Viviane Schekter зам. директорката на Fondation Relais Enfants Parents Romands в Женева и вице-президент на COPE (Children of Prisoners Europe) гласи: „Децата трябва, ако е възможно и в техния най-висш интерес, с помощта на подходящ възрастен, да имат възможността да посещават местата, в които родителя лишен от свобода прекарва времето си, включително килията, или да получават информация за него (включително посредством видео картина )“.


Тази Препоръка на Съвета на Европа насърчава държавите да включат групата на децата, които са разделени отродителите си поради това, че те изтърпяват наказание лишаване от свобода в Националните си стратегии и програми за закрила на децата и спазване на техните права. В духа на препоръката сдружение „Дете и пространство“ в партньорство с СОРЕ осъществи през септември 2018 обучение на персонала на Софийския затвор, по време на което беше представен видеодокумента Папа плюс и практиките за осъществяване на връзки между затворниците и децата им в Затвора в София, както и перспективите за тяхното разширяване и развитие.


Весела Банова споделя: „За мен беше чест да участвам в този форум като модератор на първата следобедна сесия: „Покруса, тъга и гняв: в слушане на тишината на детето“ и дискусията, последвала прожекцията на филма „Срещата“, създаден от Международната федерация Relais enfant parents и Администрацията на затворите във Франция.


Възможна ли е „срещата“ между родителя, изтърпяващ наказание лишаване от свобода и неговото дете? Това е въпросът, който филмът поставя чрез монолога на една майка в затвора, която в мислите си постоянно се обръща към сина си. Как да помогнем на един родител в затвора и на неговото дете да намерят точните и подходящи думи, за да могат да си говорят? Тази майка разказва в мислите си на своя син своята история на жена, чиито живот се е преобърнал и излязъл извън контрол, така както едно зрънце пясък, може да доведе до срутване.


След филма беше представен видео- интервю с Ален Бурегба, психоаналитик и президент на Международната федерация. В своя коментар той подчертава, че „детето не реагира чрез условен рефлекс на събитията; още от първите месеци у него се зачеват основите на отношение към себе си и към света, които са специфични за него. /.../ Децата на родителите в затвора не представляват хомогенна група./.../ Детето никога не е безразлично към съдбата на своя родител“. Ален Бурегба посочва, че раздялата с родителя, който е в затвора, може да предизвика разнообразни начини на реагиране и емоционални реакции у различните деца. Той обръща внимание на факта „че да се изпитва тъга при трагични обстоятелства, не е нито болестна, нито патогенна реакция“. И още: „Едно внезапно случило се събитие, което е драматично и трудно за преживяване, не е само по себе си травматично“.


Ален Бурегба счита, че първото усилие, което трябва да направят тези, които искат да са на висотата на едно дете е да знаят как да слушат неговото мълчание /неговата тишина/ с цел да го разберат, а не да го обяснят. „С други думи да слушаш мълчанието на детето не е да откриеш причината: защо детето е толкова мълчаливо, а да наблюдаваш продължително начина, по който то мълчи и как се чувства в мълчанието си. Когато слушаме мълчанието на детето, ние разбираме как за едно дете думите, за да свидетелства за себе си са болезнени и несигурни, когато то няма възможността да ги подреди и свърже в разказ. Когато слушаме неговото мълчание, ние схващаме очакването на детето към възрастния, детето очаква от възрастния той да му свърже в ясен разказ безпорядъка, който се блъска в главата му. За да намалим натиска, упражняван от болезнените емоции и техните дестабилизиращи ефекти, възрастният трябва да се научи да прави от тях разказа на детето. Не става дума да говори вместо детето, а да издига паралелни контексти, възможно най-отдалечените от неговата ситуация, в които то да може да разположи история аналогична на неговата. Когато знаем как да изразим за детето това, което мислим за неговата ситуация, можем да му позволим да мисли за нея на свой ред, което е особено ценно в случаите, в които мисълта му е блокирана.
Да се слуша мълчанието на детето и да се знае кога и по какъв начин да му се говори са единствените похвати, от които имат нужда професионалистите, които полагт усилието да се издигнат на висотата на децата“.

 

Margaret Tuit, бивш координатор по правата на детето в Европейската комисия насочи вниманието на 400-те присъстващи в залата, че задържането на родителя може да бъде събитие, което не се разпознава от общността и говори за важността на участието на детето, за възможността то да бъде слушано и чуто. Тя се позова на свидетелствата на деца, чиито родители са в затвора, които изпитват самота и изолация. Тя се спря на политическите и международни документи, които имат отношение към правата на децата, чиито родители са в затвора, включително на Член 9 от Конвенцията за правата на детето, който посочва правото на детето да поддържа лични връзки и директен контакт с двамата си родители, освен ако това не противоречи на най-добрия му интерес.

 

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…