Новини

Представяне на изследване за влияние на техонологиите в ранното детско развитие

На 11 септември в София се проведе работна среща организирана от Национална мрежа за децата във връзка с дейностите по ранната интервенция и разработването на застъпническа и комуникационна стратегия. Тя е продължение на серия от срещи в рамките на проекта „Да подредим пъзела: устойчив семейно-ориентиран подход и ранна интервенция в България“.


На срещата бяха поканени представители на сдружение „Дете и пространство“, което управлява един от първите центрове за ранна интервенция в България, създаден по проект „Предизвикателството да бъдеш родител“ на ОПРЧР. Центърът е насочен към подкрепа на родители на новородени и малки деца с различни проблеми и психични страдания. Екипът на центъра се ориентира от вярването, че началото на живота не се изчерпва с биологичното раждане, а и с раждането на субекта, с посрещането на детето от възрастните в езика. Дневният център е място, където родителите могат да разположат своите страхове, тревоги и надежди, място където могат да се срещнат с децата си, да се научат да бъдат техни пратньори. В лицето на екипа децата срещат подкрепа в опознаването на света, в откриването на удоволствието от играта, от движението, от спонтанността, срещат се с един добронамерен друг, който приема и придава стойност на тяхната уникалност.


Опитът, натрупан в годините, от посрещането на малки деца с проблеми в развитието и техните родители, доведе екипа на центъра до необходимостта да се изследват възможностите за ранна интервенция при много малки деца с психични страдания. Целта на изследването е да се установи влиянието на електронните медии и по-специално гледането на телевизия върху ранното детско развитие. Да се разграничат проявите на задръжка в развитието при малки деца /0-3г./, прекарали дълго време пред електронна медия, от проявите на ранен детски аутизъм. Да се разгледат последиците от изместването на спонтанната игра на детето от гледането на телевизия /телефон, таблет/, както и деформирането на общуването майка - дете. Опорни точки, които се използват в изследването, се основават на лаканианската психоанализа за връзката на субекта с езика и неговото тяло. Използват се и проучвания, направени от Американската Педиатрична Асоциация относно гледането на телевизия и видео и развитието на хиперактивност, както и влиянието върху детския мозък.


Проследявайки различни случаи се формулира следния изследователски въпрос: когато срещнем дете във възрастта от 0 до 3 години, което се успокоява единствено като гледа телевизия, дали става въпрос за особености от аутистичния спектър или става въпрос за дете, което потъва в гледането на телевизия за сметка на живото общуване.


Настоящото изследване се опитва да отговори на актуални въпроси, свързани с присъствието на съвременните технологии в ранното детство. Търсят се възможни отговори на въпроса за влиянието на гледането на телевизия /електронни медии/ в ранното детство върху увеличаващия се брой на малки деца със смущения в развитието, като се опираме на анализа на отделни случаи от практиката на Центъра, управляван от сдружение „Дете и пространство“.

 

Веселина Василева, психолог в Център за деца с увреждания /“ранна интервенция“/ Русе

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…