Новини

19 граждански организации и експерти се обединяват в създаването на национална платформа срещу насилието над деца

На 12 септември 2018 г., в Литературен клуб „Перото“ в София, беше обявено създаването на мащабна национална платформа срещу насилието над деца – Обединение „Детство без насилие“. 19 граждански организации и eксперти, работещи от години за предотвратяване насилието над деца и неговите последици, се обединиха за общи действия, провокирани от липсата на напредък в държавните политики и практики, липсата на споделено разбиране в обществото и задълбочаването на проблема през последните години.

Членовете на Обединение „Детство без насилие“ си поставят за цел Обединението да се превърне в мащабна платформа, включваща представители на всички сфери на обществото – граждански организации, родители и граждани, институции, бизнес, медии, която работи за установяване на нулева търпимост към насилието над деца.

Като един от говорителите на събитието участва Анет Маринова, член на терапевтичния екип и образователен експерт в СДП. Тя обърна вниманието към децата с проблеми в поведението, в това число и в училище, чиито истории включват нарушение на връзката в отношенията между родителите и детето и последиците за психичното здраве и развитието; затрудненията, които изпитват родителите в поставянето на граници и възпитанието на децата си; промените в живота на днешните деца, които застрашават авторитета на значимите възрастни за тях както и към насилието срещу децата, което не е само индивидуално, но и институционално и обществено. Необходимо е да се насочим към средата, в която децата живеят, която да формира и окуражава компетентността, повиши чувствителността и действията на ангажираните участници, включително с участието на децата и младежите.

В Обединение „Детство без насилие“ в момента участват: Асоциация „Анимус“, Асоциация „Родители“, Асоциация „Деметра“, Българска асоциация по семейно планиране, Български център по нестопанско право, Институт за социални дейности и практики, Национална мрежа за децата, Ноу хау център за алтернативни грижи за деца, Сдружение „Дете и пространство“, Сдружение „Деца и юноши“, сдружение „Център за приобщаващо образование“, Фондация ,,ДОИТ’’, Фондация „За децата в риск по света“, Фондация „За нашите деца“, Фондация „Лале“, Фондация „ПИК“, Фондация „П.У.Л.С.“, доц. Алексей Пампоров и доц. Велина Тодорова. Първият официален корпоративен партньор на инициативата е „Нова Броудкастинг Груп“.

ТУК можете да чуете предаването "Преди всички" по БНР с интервю с Анет Маринова, член на УС на Сдружение "Дете и пространство" и образователен експерт. 

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…