Новини

Среща на екипа на СДП с приемните родители от SOS Детско селище Трявна

Месец септември започна със среща между терапевтичния екип на сдружение "Дете и пространство" /СДП/ и приемните родители от SOS Детско селищев Трявна. Темата, която ни събра е приемната грижа. За психолозите и всички специалисти от СДП беше важно да чуят приемните родители, които говореха за най-вълнуващите, а също и за особено трудните моменти от своя опит.

Те споделиха, че да се грижиш за деца, които държавата преценява, че имат нужда от закрила, е едновременно много трудна и много удовлетворяваща задача. Специалистите от СДП задаваха въпроси и споделяха на свой ред опита от срещите си с деца, които имат особености и проблеми в психичното функциониране. Дадохме си сметка, че груповата приемна грижа, такава каквато се практикува в Детско селище SOS в Трявна има своите преимущества. Едно от тях е чувството за общност както у самите приемни родители, така и у децата. Както ни разказа директорът на Селището г-н Иван Христофоров, съвременните социални мрежи правят възможно да проследява съдбата на децата, отраснали в Детското селище в Трявна. Той е забелязал, че те запазват връзките помежду си и когато станат млади възрастни, когато те самите създадат семейства, независимо в коя точка на света живеят. Помагат си също при намиране на работа, при първите стъпки в самостоятелния им живот. Приемните родители от своя страна свидетелстват за връзките с младите хора, за които са се грижили като деца. Тези вълнуващи свидетелства потвърждават разбирането на лаканианската психоанализа за това, че "майка" и "баща" това са функции, които позволяват на едно дете да намери опорни точки, за да изгради себе си като индивид. Децата, които израстват и живеят в приемните семейства в SOS Детско селище в Трявна, продължават да си служат с опорните точки, които са получили по време на живота си там и когато напуснат селището. Тази първа вълнуваща среща-разговор ще има своето продължение, защото приемната грижа е един от начините, които съвременното общество е изобретило, за да подкрепя и да помага на децата, чиито родители са в затруднение или в невъзможност да изпълнят функциите си и да осъществят социализиращата функция на семейството, да намерят своите опори и да пораснат.
Благодарим на г-н Иван Христофоров и приемните родители за гостоприемството и доверието!


Весела Банова, зам.-председател и терапевтичен директор на СДП

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…