Новини

Проектозаконът за социалната икономика влиза наесен в парламента

Сдружение „Дете и пространство“ взе участие в първата Европейската конференция за социалното предприемачество, организирана от НАСО

Сдружение „Дете и пространство“ взе участие в първата международна конференция, организирана от Националния алианс за социална отговорност и посветена на развитието на социалната икономика. СДП получи тази възможност благодарение на включването си в Алианса като редовен член.

Конференцията „Социалната икономика като ефективен модел за социално включване- социално предприемачество, социални услуги, заетост“ се състоя в курорта Златни пясъци край Варна с подкрепата на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания – EASPD.

По време на годишното общо събрание на НАСО Сдружение „Дете и пространство“ като новоприет член представи своята дейност като сериозен доставчик на социални услуги за деца с тежки страдания, както и като утвърдена организация на експерти с доказан потенциал и възможности за подкрепа на хората, заети в системата на грижите за хора с увреждания. СДП подчерта, че вече е започнало изпълнение на проект по ОПРЧР за създаване и развитие на социално предприятие за младежи от рискови групи и ще се стреми тази дейност да получи устойчивост и разширено прилагане в следващите години.

Председателят на НАСО г-н Георгиев приветства „Дете и пространство“ и благодари за желанието на сдружението да стане част от голямото семейство на НАСО. Той специално подчерта сериозния експертен потенциал на СДП в подкрепа на персонала на социалните услуги у нас.

В европейската конференция участие взеха президентът на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания – EASPD Джеймс Кроу, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, зам.министър Султанка Петрова, председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов, кметът на Варна като град-домакин на събитието - Иван Портних, Донка Михайлова- кмет на Троян и заместник-председател на НСОРБ, изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева, стотици участници от цяла България- представители на общини и НПО и гости от различни европейски държави.

При откриването на конференцията бе подчертана огромната нужда от приемане на Закон за социалното предприемачество, който в момента е на ниво проект, за да бъде изяснена визията за подкрепа на социалните предприемачи у нас. Досега моделът на социалната икономика е пробиран с подкрепата на оперативните програми, но техните средства не са безкрайни и е необходимо в най-кратък срок да бъде установен ясен и облекчен механизъм за отчитане на стопанската дейност на социалните предприятиея, подчертаха от НСОРБ.

От името на НСОРБ кметът на община Троян Донка Михайлова подчерта големия интерес на общините към този тип дейност и възможностите тя да бъде подкрепена на местно равнище. За целта са необходими реформи в две посоки – облекчаване на обществените поръчки за социалните предприятия по отношение на възлагането и промени в нормативната уредба за държавни помощи за общините. Г-жа Михайлова даде за пример за добро партньорство между община и НПО прохождащото социално предприятие на „Дете и пространство“ в комплекса за социални усулги в село Дълбок дол за производство на грънчарски изделия. То ще се реализира благодарение на подкрепата на Оперативна програма развитие на човешките ресурси, която финансира проект на СДП за изграждане на социално предприятие в общините Русе и Троян.

Силно мотивирани сме на работим, социалната икономика у нас има голяма пазарна ниша, но засега изостава в сектора на социалните услуги поради липса на реална нормативна среда, подчерта кметът на Троян.

По време на конференцията бе представен опитът н социалната икономика на Холандия, Естония, Словакия и Белгия. В специален панел за българския законопроект за предприятията на социалната и солидарната икономика зам.министър Султанка Петрова заедно с екипа си от МТСП представи основните акценти в проекта. Той е на етап завършило обществено обсъждане и през новия политически сезон ще влезе за разглеждане в парламента. В последвалата дискусия с модератор Надя Шабани, председател на БЦНП, представители на НПО, сред които и „Дете и пространство“, изложиха своите гледни точки и досега натрупан опит в тази нова за страната дейност.

На специално организираната гала вечеря НАСО раздаде годишните си награди в различни категории, които отидоха при десетки представители на общини и НПО. Голямата награда за община взе община Разград, а за НПО- Българския център за нестопанско право. Сред останалите наградени са общините Димитровград, Кърджали, Троян и община София, а наградата за социално предприятие през тази година отиде при Фондация „Светът на Мария“.

 

Всички наградени в отделните категории

 

Надя Шабани получава наградата за Българския център за нестопанско право

 

Един от призовете отиде при община Троян, получи го кметът Донка Михайлова

 

Голямата награда за община получи община Разград

 

Сдружение „Дете и пространство“ представи своята дейност по време на изложението на доставчиците на социални услуги, което се състоя по време на европейската конференция на „Златни пясъци“

 

Над 400 участници от цяла Европа се включиха в първата Европейска конференция за социалното предприемачество, организирана от НАСО и EASPD.

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. С използването на този сайт вие се съгласявате с това. More details…