Новини

Сдружение „Дете и пространство“ изгражда социално предприятие с подкрепата на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“

Сдружение „Дете и пространство“ изпълнява от 1 юни 2018 г. проект BG05M9OP001-2.010-0397 „Създаване на социално предриятие към Сдружение "Дете и пространство" - подкрепа за достоен иълноценен живот на младежи с увреждания“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. на Европейския съюз - BG05M9OP001-2.010 - Развитие на социалното предприемачество .

Проектът е с продължителност 14 месеца и ще бъде изпълнен на територията на община Русе и община Троян, където СДП управлява социални услуги. Ще бъде създадено социално предприятие с два клона – обществена пералня в Русе и грънчарска работилница в с. Дълбок дол, община Троян.

В тях ще бъдат ангажирани 14 младежи с увреждания от услуги на СДП и от общността, за които ще бъде създадено първо работно място със заетост на трудов договор.

Общата стойност на финансирането е в размер на 197 397 лева. От тях 167 787 лв са осигурени от Европейския социален фонд, а 29 609 лв е националното съфинансиране.


Това е втори проект по ОПРЧР, който СДП стартира в рамките на програмен период 2014-2020 г. Благодарение на подкрепата на структурните фондове на Европейския съюз Сдружението получава още една възможност да подкрепя рискови социални групи. Социалното предприятие и неговото развитие е амбиция на Сдружението в средносрочен план, а европейското финансиране ще подкрепи неговия старт, в полза на младежи, които поради тежките си увреждания не могат да получат равен достъп до пазара на труда и са заплашени от социално изключване.

Дейностите на проекта предвиждат наетите младежи, за които това ще бъде първо работно място, да бъдат придружавани и подкрепяни през целия производствен и трудов цикъл от специалисти психолози и от ментори. Адаптирането на работната среда в съответствие с техните възможности ще бъде възложено на ерготерапевти, които работят в Сдружение „Дете и пространство“.

Благодарение на партньорството на община Троян, която подкрепи СДП в това проектно предложение, са предвидени и дейности за популяризиране на целите на социалната икономика, за развитието на социалното предприемачество като възможност за включване на уязвими групи в живота на общността и реалното създаване на условия за пълноценен и качествен живот за тях.

Целта на проекта е в съответствие с основните цели на Сдружението като организация в обществена полза – да развива капацитета на деца и лица с увреждания и да им създава непрекъсанти възможности за повишаване на личностния им капацитет и изграждане на един достоен живот. СДП пое ангажимент за осигуряване на устойчивост на работата на социалното предприатие и след приключването на изпълнението на проекта.

„Дете и пространство“ управлява 9 социални услуги за деца и семейства в риск в страната и е работодател на близо 100 служители в общините София, Русе и Троян. Квалифицирани специалисти и обслужващ персонал осигуряват грижа за деца и младежи с тежки физически, психически и умствени увреждания.

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. С използването на този сайт вие се съгласявате с това. More details…