Новини

Сдружение "Дете и пространство" с инициатива за създаване на национална мрежа в подкрепа на родители в затвора и техните деца

Начинанието ще засегне проблемите на 12 500 български деца

Сдружение „Дете и пространство“ в сътрудничество с Паневропейската мрежа „Деца на затворници – Европа“ /СОРЕ/ инициира създаване на национална мрежа в подкрепа на лишените от свобода родители в България, в рамките на проекта „Папа плюс“.

Съхраняването на връзката дете – родител, което включва цялостна подкрепа за детето, за родителят в затвора и за всички, които влияят на тази връзка, зависи изцяло от сътрудничеството и ангажимента на служителите в затворите, които имат ключова роля в този процес.

Този проект стартира у нас в партньорство между Сдружение „Дете и пространство“ и мрежата „Деца на затворници – Европа“, член на Федерацията „За връзка деца – родители“ /FREP/.

Инициативата е изключително важна и ще засегне 12 500 български деца, които имат баща в затвора. Крайно необходимо е да бъде установена система от грижи, подкрепяща връзката родител – дете в тази твърде неблагоприятна за двете страни ситуация.

Началото, макар и скромно, вече е положено - през 2015 г. Сдружение „Дете и пространство“ за пръв път в България инициира проект за работа с родители – майки в Сливенския затвор; подобен проект сега е необходим и за работа с бащи, лишени от свобода.

Включването на персонала в затворите в тази дейност е твърде важно и следва да бъде насърчавано в посока на усилия, подкрепящи родителската грижа, съответстваща на специфичните нужди на детето. Връзката родител- дете, нейното запазване и укрепване, както и разширяването на общуването и контакта със семействата има да цел да се улесни реинтеграцията в обществото и да се запазят по най-добър начин интересите на децата с родител в затвора.

Друга важна цел е да се адаптира работата на FREP към обстановката в България и да се стартира работа с персонала на Централния Софийски затвор. Чрез установяването на мрежа от ключови действащи лица, моделът на софийския затвор ще се превърне в инициатива, която следва да бъде прилагана в подобни проекти из цяла България, а и в други европейски страни.

Имаме удоволствието да Ви поканим да се присъедините към обсъждането на тази инициатива, както и създаването на новата национална мрежа на среща, която ще се състои на 17 май 2018 г. от Зала G8-1, ул. „Уилям Гладстон ” № 8 в София.

В експертната среща ще участва Лиз Ер, Изпълнителен директор на СОРЕ (Мрежа за деца на затворници в Европа).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

В Европейския съюз около 800 000 деца живеят ежедневно разделени от родителите си, лишени от свобода. Паневропейската мрежа „Деца на затворници – Европа“ /СОРЕ/ работи активно със своите членове вече 20 години, в подкрепа на инициативи из цяла Европа, фокусирани върху съхраняването и укрепването на връзката между деца и техен родител в затвора, като залог за по- доброто бъдеще на тези деца. Последните препоръки от Съвета на Европа към администрацията на затворите, касаещи работата с деца, един от чиито родители е в затвора, са отзвук от тази дейност на общоевропейско равнище.

 

 

ПРОГРАМА


СРЕЩА НА ЕКСПЕРТИ
ПРОЕКТ „ ПАПА ПЛЮС “


Подкрепа на бащи, изтърпяващи наказание лишаване от свобода - насърчаване на детето


гр. София, Зала G8-1, ул. „Уилям Гладстон ” № 8
17 май 2018

 


10:30 Регистрация


11:00 Официално откриване:
комисар Юлиян Шемширов - началник на отдел „Социални дейности и възпитателна работа с правонарушителите“ в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“


11:15 Проект „Папа Плюс“: съвместно изготвяне на обща визия и инициатива за подкрепа;
Лиз Ер, Изпълнителен директор на СОРЕ (Мрежа за деца на затворници в Европа)
Прожекция на документалния филм „Папа Плюс”


12:15 „Подкрепа на връзката родител, изтърпяващ присъда лишаване от свобода и детето му“, представяне на опита на Сдружение „Дете и пространство“ по проект „Подготовка и подкрепа за самостоятелен и пълноценен живот на свобода“ в Сливенския затвор,
д-р Весела Банова, психоаналитик, Зам.председател на Сдружение „Дете и пространство“


12:45 Въпроси - отговори


13:00 Кафе-пауза


13:45 Създаване на мрежа за подкрепа дете - родител: обща дискусия
Промоция - Разпространение - информация - услуги


15:15 – 15:45 Заключение – да се определят следващите етапи
Модератори на събитието:
д-р Весела Банова - психоаналитик, Зам. председател на
Сдружение „Дете и пространство“
Елена Чурукова - главен експерт в сектор „Международно
сътрудничество и професионална подготовка на
персонала“
Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. С използването на този сайт вие се съгласявате с това. More details…