Новини

Сдружение "Дете и пространство" с инициатива за създаване на национална мрежа в подкрепа на родители в затвора и техните деца

Начинанието ще засегне проблемите на 12 500 български деца

Сдружение „Дете и пространство“ в сътрудничество с Паневропейската мрежа „Деца на затворници – Европа“ /СОРЕ/ инициира създаване на национална мрежа в подкрепа на лишените от свобода родители в България, в рамките на проекта „Папа плюс“.

Съхраняването на връзката дете – родител, което включва цялостна подкрепа за детето, за родителят в затвора и за всички, които влияят на тази връзка, зависи изцяло от сътрудничеството и ангажимента на служителите в затворите, които имат ключова роля в този процес.

Този проект стартира у нас в партньорство между Сдружение „Дете и пространство“ и мрежата „Деца на затворници – Европа“, член на Федерацията „За връзка деца – родители“ /FREP/.

Инициативата е изключително важна и ще засегне 12 500 български деца, които имат баща в затвора. Крайно необходимо е да бъде установена система от грижи, подкрепяща връзката родител – дете в тази твърде неблагоприятна за двете страни ситуация.

Началото, макар и скромно, вече е положено - през 2015 г. Сдружение „Дете и пространство“ за пръв път в България инициира проект за работа с родители – майки в Сливенския затвор; подобен проект сега е необходим и за работа с бащи, лишени от свобода.

Включването на персонала в затворите в тази дейност е твърде важно и следва да бъде насърчавано в посока на усилия, подкрепящи родителската грижа, съответстваща на специфичните нужди на детето. Връзката родител- дете, нейното запазване и укрепване, както и разширяването на общуването и контакта със семействата има да цел да се улесни реинтеграцията в обществото и да се запазят по най-добър начин интересите на децата с родител в затвора.

Друга важна цел е да се адаптира работата на FREP към обстановката в България и да се стартира работа с персонала на Централния Софийски затвор. Чрез установяването на мрежа от ключови действащи лица, моделът на софийския затвор ще се превърне в инициатива, която следва да бъде прилагана в подобни проекти из цяла България, а и в други европейски страни.

Имаме удоволствието да Ви поканим да се присъедините към обсъждането на тази инициатива, както и създаването на новата национална мрежа на среща, която ще се състои на 17 май 2018 г. от Зала G8-1, ул. „Уилям Гладстон ” № 8 в София.

В експертната среща ще участва Лиз Ер, Изпълнителен директор на СОРЕ (Мрежа за деца на затворници в Европа).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

В Европейския съюз около 800 000 деца живеят ежедневно разделени от родителите си, лишени от свобода. Паневропейската мрежа „Деца на затворници – Европа“ /СОРЕ/ работи активно със своите членове вече 20 години, в подкрепа на инициативи из цяла Европа, фокусирани върху съхраняването и укрепването на връзката между деца и техен родител в затвора, като залог за по- доброто бъдеще на тези деца. Последните препоръки от Съвета на Европа към администрацията на затворите, касаещи работата с деца, един от чиито родители е в затвора, са отзвук от тази дейност на общоевропейско равнище.

 

 

ПРОГРАМА


СРЕЩА НА ЕКСПЕРТИ
ПРОЕКТ „ ПАПА ПЛЮС “


Подкрепа на бащи, изтърпяващи наказание лишаване от свобода - насърчаване на детето


гр. София, Зала G8-1, ул. „Уилям Гладстон ” № 8
17 май 2018

 


10:30 Регистрация


11:00 Официално откриване:
комисар Юлиян Шемширов - началник на отдел „Социални дейности и възпитателна работа с правонарушителите“ в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“


11:15 Проект „Папа Плюс“: съвместно изготвяне на обща визия и инициатива за подкрепа;
Лиз Ер, Изпълнителен директор на СОРЕ (Мрежа за деца на затворници в Европа)
Прожекция на документалния филм „Папа Плюс”


12:15 „Подкрепа на връзката родител, изтърпяващ присъда лишаване от свобода и детето му“, представяне на опита на Сдружение „Дете и пространство“ по проект „Подготовка и подкрепа за самостоятелен и пълноценен живот на свобода“ в Сливенския затвор,
д-р Весела Банова, психоаналитик, Зам.председател на Сдружение „Дете и пространство“


12:45 Въпроси - отговори


13:00 Кафе-пауза


13:45 Създаване на мрежа за подкрепа дете - родител: обща дискусия
Промоция - Разпространение - информация - услуги


15:15 – 15:45 Заключение – да се определят следващите етапи
Модератори на събитието:
д-р Весела Банова - психоаналитик, Зам. председател на
Сдружение „Дете и пространство“
Елена Чурукова - главен експерт в сектор „Международно
сътрудничество и професионална подготовка на
персонала“
Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…