Новини

Сдружение „Дете и пространство“ ще управлява ЦНСТ „Вяра“ в Русе още пет години

Сдружение „Дете и пространство” и община Русе продължават успешната си съвместна дейност, след като СДП спечели за още 5 години конкурса на общината за управление на ЦНСТ - „Вяра“ – една от шестте резидентни социални услуги, които Сдружението управлява в България. ЦНСТ - „Вяра“ е под управление на СДП от април 2015 година, като целта е да се предостави сигурна и защитена среда на деца с физически и психически увреждания.

През изминалите три години екипът на центъра с ръководител Дима Спасова успя да създаде и да поддържа добра атмосфера за 14- те деца и младежи, настанени там. Освен ежедневните грижи за живота и здравето им, част от тях посещават училище и детска градина, а трима завършиха средно образование. След учебните занятия, децата ходят в дневен център за деца с увреждания – седмична грижа „Мечо Пух”, също управляван от Сдружението.

 

 

Екипът се грижи екстериорът на семейната къща да се поддържа добре, а интериорът се освежава с пребоядисване и ремонт. За пълнолетните младежи има самостоятелни стаи. Децата и младежите имат и арт стая, в която творят с арт терапевт. Редовно се празнуват рождени дни, а най-очакваният празник е Коледа. Вече е традиция през лятото да се почива на море, а в началото на есента се правят оздравителни процедури в град Трявна, където се посещават и много забележителности.

 

 

 

За две години по програма „Опознай своя роден край” децата посетиха Еко музей с аквариум, Пантеон на възрожденците, Къща-музей на Захари Стоянов, етнографски музей Етъра, Зоопарк, пещерата „Орлова чука”, Басарбовския манастир.

 

 

За идващите години екипът подготвя още програми и вече е в реализация програмата „И аз мога да творя”. Предизвикателство е участието на част от младежите в работата на социално предприятие, което „Дете и пространство“ ще развие по проект, спечелен по ОПРЧР, с амбиция то да се превърне в устойчива дейност в полза на потребители с увреждания.

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…