Новини

БЮЛЕТИН НА СДРУЖЕНИЕ „ДЕТЕ И ПРОСТРАНСТВО“

БЮЛЕТИН НА СДРУЖЕНИЕ „ДЕТЕ И ПРОСТРАНСТВО“


КЛИНИЧНАТА РАБОТА – МЯСТО ЗА СРЕЩА С УНИКАЛНОСТТА НА ВСЯКО ДЕТЕ И НА ВСЕКИ ВЪЗРАСТЕН

Уважаеми колеги,
Представяме ви първия брой на бюлетина на Сдружение „Дете и пространство“. Решихме да го посветим на клиничната работа, като място за среща с уникалността на всяко дете и на всеки възрастен. Тази тема произтича от споделеното разбиране, че „работата ни в социалните услуги за грижа и подкрепа на деца в риск е работа в най-добрия интерес на детето, която не е клише, нито рецепта, а много внимателен процес, изискващ екипност“. 

 

Когато се срещаме с едно дете и се опитваме да отговорим на въпроса „От какво се оплаква“, „От какво страда то“, сме ориентирани от идеята за психичното страдание не като знак за нарушение на соматичните или психичните функции, а като защита, изобретение на субекта и опит за лечение на нещо непоносимо. Проявите на психично страдание не се ограничават до една общовалидна дефиниция, а имат предвид специфичната връзка, която всеки един си изгражда със средата, която го заобикаля, и със самия себе си. Въпросът е как е възможно да работим без схеми, шаблони и рецепти в една организация, управляваща социални услуги за деца в риск, които се регулират и регламентират от съответните нормативни документи. Въобще възможно ли е това? И ако е възможно, какви са решенията, които сме намерили?
Едно решение, до което стигнахме в Сдружение „Дете и пространство“ с помощта на Бернар Сейнав е да формираме терапевтичен екип, координиран от терапевтичен директор в рамките на сдружението. Това са всички специалисти, които се ангажират с провеждането на супервизии и клинично придружаване на екипите в услугите, управлявани от „Дете и пространство“ и които работят в тези от тях с терапевтична насоченост. От своя страна терапевтичният директор на Сдружението и специалистите, ангажирани в терапевтичния екип, регулират усилията си да прилагат клиничния метод на работа и да въвеждат кличината работа в услугите, управлявани от „Дете и пространство“. Те се съобразяват с професионалната етика, произтичаща от членството им в Българско общество за лаканианска психоанализа и участват в различните форми на квалификация, които то предоставя. Специалистите се регулират също така от клинични супервизии с психоаналитици от БОЛП и личните си анализи.

 

Сваляне на прикачените файлове:

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…