Новини

Представяне на Сборник с материали. Добри практики на СДП

На 17 септември от 17 до 18 часа във Венус конферентен център ще се състои официално представяне на Сборник с материали в подкрепа на въвеждането на интегриран здравно-психилогически и социален подход в работата с деца с психични страдания и техните семейства “Добри практики на сдружение „Дете и пространство“.

 

Този сборник е част от резултатите по успешно реализиран проект „Медико-психологически център за деца и юноши“ по програма BG07  „Инициативи за обществено здраве“, мярка 5 в рамките на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014, изпълнен в партньорство от Столична голяма община и Сдружение „Дете и пространство“.

Представяме добрите практики на сдружение „Дете и пространство“, създадени в контекста на процеса на деинституционализация на грижите за деца в България, които на практика водят до създаването на медико-психологичен център в София. С приемането на „Закона за закрила на детето“ през 2000 година се дава тласък в развитието на социалните услуги за деца и семейства. Смисълът на тези нови услуги, които стават все по-многобройни и разнообразни, е да предотвратят и да се справят със социалното изключване. Срещата на приложната психоанализа с полето на закрила и социалните услуги задеца и семейства, която бележи създаването и пътя на сдружение „Дете и пространство“, разкрива една различна логика на социалното включване, чиято отправна точка е субектът, детето, което се намира в затруднение, както във връзката си с езика, така и във връзката със собственото си тяло. Тази втора логика довежда терапевтичният екип на сдружение „Дете и пространство“ и Българско общество за лаканианска психоанализа до назоваването, разпознаването и придружаването на психичното страдание на децата и възрастните там, където го срещаме в прилагането на практика на политиките, най-често етикетирано като медицинска диагноза , форма на делинквентност и конфликт със закона, крайна форма на сегрегация и маргинализация на етническа основа.

 

В представянето ще участват авторите на Сборника, които работят в и представят три иновативни и интегрирани услуги, създадени от сдружение „Дете и пространство“ в Русе, София и Сливен. Сборникът представя случаи от работата на трите центъра, индикаторите за скрининг на психичното страдание и критерии за подробна оценка за наличие и степен на проявеност на психичното страдание. Всички участници в събитието ще получат екземпляр от сборника, който е изцяло с практическа насоченост.

 

Модератор на събитието: Весела Банова, психоаналитик, клиничен психолог, доктор по социология

 

Присъединете се към събитието и в facebook!

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…