Сдружение „Дете и пространство“ реализира кръгла маса по проект „Подготовка и подкрепа за самостоятелен и пълноценен жовот на свобода“

На 01.03.2016 г. Сдружение „Дете и пространство“ реализира кръгла маса по проект „Подготовка и подкрепа за самостоятелен и пълноценен жовот на свобода“  по Програма BG 15 „Корекционни услуги, включително без прилагане на мерки за задържане“ с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014.Събитието се състоя в зала „Дом на Европа“ гр. София, ул. „Раковски“ № 124.

Проект „Подготовка и подкрепа за самостоятелен и пълноценен живот на свобода“ е част от визията на Сдружението, че всеки човек заслужава достоен живот и хуманно отношение, независмо от средата, в която се намира. Ръководени от вярата в доброто и максимата, че „всеки има място под слънцето“, в продължение на една година екипът от професионалисти, работещи в „Дете и пространство“ реализира дейности, които имаха за цел да подпомагат не само жените, изтърпяващи наказание „лишаване от свобода“, но и служителите на Затвора в гр. Сливен.

Състоялата се кръгла маса направи възможно това, Сдружение „Дете и пространство“ да може да сподели постигнатите резултати. На нея баха представени и обсъдени теми, които дълбоко са вълнували и продължават да вълнуват хората, работещи в пенитенциарната система. Изложени бяха факти и цифри, които илюстрират потребностите на жените, намиращи се в затвора в гр. Сливен. Аудиторията се запозна с потребностите и необходимостите им, които от своя страна са част от дългия и сложен процес на ресоциализация и интеграция.

Представен бе видео материал специално заснет за проекта и част от сборника „Поглед отвътре“. За неговото осъществяване благодарим на Мария Василева, организационен психолог и режисьор.

За нас бе чест и признание за добре свършената работа, че Заместник омбудсмана на Република България Диана Ковачева, Председателят на Държавна агенция „Закрила на детето“ Ева Жечева, Програмния директор на „Национална мрежа за децата“ Дани Колева, Надя Радковска – Началник сектор „Международно сътрудничество и професионална подготовка на персонала“ при Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, Началникът на Затвора в гр. Сливен ВПД Йордан Данев и г-жа Сийка Павлова Началник сектор СДВР в Затвора в гр. Сливен уважиха събитието.

Ето и какво споделиха нашите официлани гости:

Г-жа Диана Ковачева: „За мен е огромно удоволствие да съм тук днес и да открия кръглата маса. Зачитането на правата на човека, там където са ограничени, е мисия на Омбудсмана и мисия на Националния превантивен механизъм. Така че с оглед на осигуряването на по-добри и по-високи правозащитни стандарти се ангажираме като нов екип на институцията на Омбудсмана да продължим да наблюдаваме и отстояваме правата и на тези, които са лишени от свобода“.

Г-жа Ева Жечева:  „Аз следвам този проект, участвам в неговата работа и в представянето му в Сливен, където участваха голяма част от служителите на затвора, които са част от целевата група на този проект. Той има всички данни да бъде успешен. Няма да пропусна да кажа, че този проект отговаря на всички стандарти на Европейските документи, регламентиращи условията в тази сфера. За нас този проект е много важен, първо защото той подкрепя една група жени, които са нереализирани майки, майки, които не са имали възможност да се изградят като родител.  Майки които са били притиснати от средата, в която са формирани“.

Г-жа Надя Радковска:  „Напоследък забравяме, че зад дебелите стени има не само хора, които търпят своето наказание, но има и хора, които прекарват по-голямата част от своя живот, отдадени на това да подкрепят, да работят и да съдействат максимално за това хората, които някога в своя живот са съгрешили и са получили своето наказание, да получат своя втори шанс. Аз съм наистина впечатлена от подхода в този проект, от резултатите, които са наистина изключително видими. Изследванията в рамките на този проект и изведените резултати са наистина с много голям принос. Много важно, и така със силен ефект според моите колеги в Сливен са реализираните „Ателиета за свободно говорене и писане“, които много успешно са допълнили нашата практика за предоставяне на клубни дейности в затвора. Разбира се не на последно място, за мен е от изключително значение работата в рамките на проекта, ориентирана към обучението на персонала, изразяваща се в усвояване на нови техники за справяне с  наистина многофункционалните роли на днешния пенитенциарен служител.“

Г-жа Дани Колева: „Вярваме, че най-добрата подкрепа за децата минава през подкрепата за родителите. И благосъстоянието на децата е наразривно свързано с благосъстоянието на родителите. Поканата от колегите на „Дете и пространство“ да участваме в това събитие ни накара да се замислим, че те отново са успели  да намерят горещата точка. За нас тази тема е много интересна. За мен ще бъде изключително интересно да чуя резултатите от проекта“.

 

Последно променена в Сряда, 09 Март 2016 09:49

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…