ПОДГОТОВКА И ПОДКРЕПА ЗА САМОСТОЯТЕЛЕН ПЪЛНОЦЕНЕН ЖИВОТ НА СВОБОДА - КРЪГЛА МАСА

„Подготовка и подкрепа за самостоятелен и пълноценен живот на свобода“ е проект по Програма BG 15 „Корекционни услуги, включително без прилагане на мерки за задържане“, изпълняван от Сдружение „Дете и пространство“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Норвежкия  финансов механизъм 2009-2014.

Сдружение „Дете и пространство“ вярва, че широкото популяризиране на живота и дейностите в затвора сред институциите и обществото биха допринесли за по-успешната интеграция на жените, които излизат от там.

Част от целите на проекта включват представянето и запознаването с живота, нуждите на жените, изтърпяващи накзание „лишаване от свобода“ в Затвора в гр. Сливен, както и оказване на подкрепа в процеса на ресоциализация и интеграция на същите. Друга част от дейностите, реализирани по време на проекта са ориентирани към работещите в пенитенциарната институция. По този повод на 01 март 2016 г. Сдружение „Дете и пространство“ организира кръгла маса, в конферентна зала „Дом на Европа“, ул. „Раковски“ № 124, гр. София.

По време на събитието се представи резултатът, както и наблюденията от дейностите, които Сдружението извърши в рамките на проект „Подготовка и подкрепа за самостоятелен и пълноценен живот на свобода“ за период от една година. Сред обсъдените теми бяха  тези за  прилагането на Европейските стандарти в затворите с акцент върху хуманното отношение към лицата лишени от свобода и необходимостта те да бъдат подкрепени както на територията на институцията, така и извън нея.

На  събитието бе представен и специално заснет видео материал към сборник „Поглед отвътре“, който разказва по един уникален и нестандартен начин битието, което тече за стените на женския затвор в гр. Сливен.

 Модератор на събитието бе д-р Весела Банова-психоаналитик, терапевтичен директор Сдружение „Дете и пространство“. Събитието уважиха и Заместник омбудсмана на Република България и бивш Министър на правосъдието г-жа Диана Ковачева, г-жа Надя Радковска – Началник сектор „Международно сътрудничество и професионална подготовка на персонала“ при Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, г-жа Ева Жечева – Председател на Държавна агенция „Закрила на детето“, г-жа Дани Колева – Програмен директор „Национална мрежа за децата“.

На събитието взеха участие и началника на Затвора в гр. Сливен ВПД Йордан Данев и г-жа Сийка Павлова Началник сектор СДВР в Затвора в гр. Сливен.

Г-жа Весела Банова: „Кръгът на нашето изследване се затвори при жените от сливенския затвор и това никак не е случайно. Накои от тях са порасналите деца в риск, други – младежи в конфликт със закона. Други са млади родители на малки деца, от които ние се интересуваме. Така че, ето защо стигнахме до този проект, за който искаме да поговорим и да споделим резултатите.“

Г-жа Диана Ковачева: „За мен е огромно удоволствие да съм тук днес и да открия кръглата маса. Зачитането на правата на човека, там където са ограничени, е мисия на Омбудсмана и мисия на Националния превантивен механизъм. Така че с оглед на осигуряването на по-добри и по-високи правозащитни стандарти се ангажираме като нов екип на институцията на Омбудсмана да продължим да наблюдаваме и отстояваме правата и на тези, които са лишени от свобода“.

Г-жа Ева Жечева:  „Аз следвам този проект, участвам в неговата работа и в представянето му в Сливен, където участваха голяма част от служителите на затвора, които са част от целевата група на този проект. Той има всички данни да бъде успешен. Няма да пропусна да кажа, че този проект отговаря на всички стандарти на Европейските документи, регламентиращи условията в тази сфера. За нас този проект е много важен, първо защото той подкрепя една група жени, които са нереализирани майки, майки, които не са имали възможност да се изградят като родител.  Майки които са били притиснати от средата, в която са формирани“.

Г-жа Надя Радковска:  „Напоследък забравяме, че зад дебелите стени има не само хора, които търпят своето наказание, но има и хора, които прекарват по-голямата част от своя живот, отдадени на това да подкрепят, да работят и да съдействат максимално за това хората, които някога в своя живот са съгрешили и са получили своето наказание, да получат своя втори шанс. Аз съм наистина впечатлена от подхода в този проект, от резултатите, които са наистина изключително видими. Изследванията в рамките на този проект и изведените резултати са наистина с много голям принос. Много важно, и така със силен ефект според моите колеги в Сливен са реализираните „Ателиета за свободно говорене и писане“, които много успешно са допълнили нашата практика за предоставяне на клубни дейности в затвора. Разбира се не на последно място, за мен е от изключително значение работата в рамките на проекта, ориентирана към обучението на персонала, изразяваща се в усвояване на нови техники за справяне с  наистина многофункционалните роли на днешния пенитенциарен служител.“

Г-жа Дани Колева: „Вярваме, че най-добрата подкрепа за децата минава през подкрепата за родителите. И благосъстоянието на децата е наразривно свързано с благосъстоянието на родителите. Поканата от колегите на „Дете и пространство“ да участваме в това събитие ни накара да се замислим, че те отново са успели  да намерят горещата точка. За нас тази тема е много интересна. За мен ще бъде изключително интересно да чуя резултатите от проекта“.

 

За контакти: Ангелина Даскалова

Координатор проект

Сдружение „Дете и пространство“

Телефон: 0885 362 029

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

http://independentlife-mjs-eeagrants.org/

Последно променена в Сряда, 09 Март 2016 09:36

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…