Сдружение „Дете и пространство“ ораганизира изложба "Да запазим достойнството и уникалността на различието" 2016 с любезната подкрепа на Детски научен център Америка за България „Музейко“.

 

 Изложбата ще бъде открита на 3 април в 10 часа от г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София.

 

Да запазим достойнството и уникалността на различието“ е първата кампания с благотворителна цел, която нашето сдружение стартира след като пое грижата за част от децата, изведени от дома в Могилино. В течение на 5 години, откакто сдружението управлява Център за настаняване от семеен тип в Слатина в София, се опитваме да набираме средства и подкрепа за децата и младежите в него, без да показваме лицата им. За целта използвахме фотографиите на редки и защитени птици в България. Искахме да провокираме любопитство и желание за приятелство, а не съжаление у тези, които биха ни подкрепили. За първи път показваме снимките на някои от децата и младежите, видяни през очите на Ралица Драндарова, която повече от година работи с тях и за която тяхното различие е красиво.

Едно събитие в края на 2015 година провокира терапевтичния директор на Сдружение „Дете и пространство“ д-р Весела Банова да напише във фейсбук „Една история с щастлив край“, която докосна хиляди сърца по един необикновен начин. Според нея фактът, че една млада жена като Ралица Драндарова с желание работи в Центъра в Слатина и успява да види красотата на различието на децата и младежите в него и да го предаде чрез прекрасните си фотографии, поставя окончателно точка на епохата на „анонимна грижа“ . Решихме, че сега „невидимите деца“ могат да бъдат видими без да бъдат съжалявани!

Желанието ни е изложбтата в Музейко, която ще продължи от 3 до 10 април, да се превърне в зона за сприятеляване: посетителите на „Музейко“ да се сприятелят с децата и младежите от ЦНСТ Слатина, а те от своя страна - да намерят приятели!

Събитието е посветено на обитателите на всички Центрове за настаняване от семеен тип, които до неотдавна живееха във вече затворените от държавата домове за деца и младежи с умствена изостаналост.  Те са „видими“ и имат нужда от приятели!

Автор на фотографиите, представяши децата и текстовете към тях е Ралица Драндарова, клиничен психолог. Фотографиите на птици са дело на Весела Банова, а текстовете към тях на Слав Банов.  За периода на изложбата са организирани разнообразни дейности за най-малките гости на Музейко, които ще имат възможността да се докоснат до света на децата от центъра с помощта на приложните изкуства, да се забавляват и да направят творението си незабравим подарък на дете от ЦНСТ.

 

Изложбата ще остане в Музейко от 3 до 10 април. Можете да я посетите със своя билет за детския научен център.

 

Откриването на изложбата ще се състои на 03 април 2016 г. в Музейко от 10:00 часа.

 

Фотографиите са на разположение на  посетителите на Музейко в периода 03 – 10 април 2016 г.

Адрес: ул. „прoф. Боян Каменов“, 1756 София

Полезни връзки:

https://www.facebook.com/childandspace/

http://muzeiko.bg/bg

 

Последно променена в Събота, 26 Март 2016 09:43

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. С използването на този сайт вие се съгласявате с това. More details…