Сдружение „Дете и пространство“ ораганизира изложба "Да запазим достойнството и уникалността на различието" 2016 с любезната подкрепа на Детски научен център Америка за България „Музейко“.

 

 Изложбата ще бъде открита на 3 април в 10 часа от г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София.

 

Да запазим достойнството и уникалността на различието“ е първата кампания с благотворителна цел, която нашето сдружение стартира след като пое грижата за част от децата, изведени от дома в Могилино. В течение на 5 години, откакто сдружението управлява Център за настаняване от семеен тип в Слатина в София, се опитваме да набираме средства и подкрепа за децата и младежите в него, без да показваме лицата им. За целта използвахме фотографиите на редки и защитени птици в България. Искахме да провокираме любопитство и желание за приятелство, а не съжаление у тези, които биха ни подкрепили. За първи път показваме снимките на някои от децата и младежите, видяни през очите на Ралица Драндарова, която повече от година работи с тях и за която тяхното различие е красиво.

Едно събитие в края на 2015 година провокира терапевтичния директор на Сдружение „Дете и пространство“ д-р Весела Банова да напише във фейсбук „Една история с щастлив край“, която докосна хиляди сърца по един необикновен начин. Според нея фактът, че една млада жена като Ралица Драндарова с желание работи в Центъра в Слатина и успява да види красотата на различието на децата и младежите в него и да го предаде чрез прекрасните си фотографии, поставя окончателно точка на епохата на „анонимна грижа“ . Решихме, че сега „невидимите деца“ могат да бъдат видими без да бъдат съжалявани!

Желанието ни е изложбтата в Музейко, която ще продължи от 3 до 10 април, да се превърне в зона за сприятеляване: посетителите на „Музейко“ да се сприятелят с децата и младежите от ЦНСТ Слатина, а те от своя страна - да намерят приятели!

Събитието е посветено на обитателите на всички Центрове за настаняване от семеен тип, които до неотдавна живееха във вече затворените от държавата домове за деца и младежи с умствена изостаналост.  Те са „видими“ и имат нужда от приятели!

Автор на фотографиите, представяши децата и текстовете към тях е Ралица Драндарова, клиничен психолог. Фотографиите на птици са дело на Весела Банова, а текстовете към тях на Слав Банов.  За периода на изложбата са организирани разнообразни дейности за най-малките гости на Музейко, които ще имат възможността да се докоснат до света на децата от центъра с помощта на приложните изкуства, да се забавляват и да направят творението си незабравим подарък на дете от ЦНСТ.

 

Изложбата ще остане в Музейко от 3 до 10 април. Можете да я посетите със своя билет за детския научен център.

 

Откриването на изложбата ще се състои на 03 април 2016 г. в Музейко от 10:00 часа.

 

Фотографиите са на разположение на  посетителите на Музейко в периода 03 – 10 април 2016 г.

Адрес: ул. „прoф. Боян Каменов“, 1756 София

Полезни връзки:

https://www.facebook.com/childandspace/

http://muzeiko.bg/bg

 

Последно променена в Събота, 26 Март 2016 09:43

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…