Поглед отвътре

"Поглед отвътре" е сборник с материали в подкрепа на участниците в процеса на ресоциализация и интерация на жени, изтърпяващи наказание лишаване от свобода. 

Сборникът е издаден по проект "Подготовка и подкрепа за самостоятелен и пълноценен живот на свобода".

Малка грантова схема на Програма BG15 "Корекционни услуги, включително без прилагане на мерки за задържане" с финансиране по Норвежкия финансов механизъм 2009-2014. 

Този сборник е издаден с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Сдружение "Дете и пространство" и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сборникът отразява официалното становище на Програмния оператор или на Донора. 

Съставител и научен редактор: Весела Банова

Стилистичен редактор: Пенка Ватова

Графичен дизайн и печат: Алда Тандем ООД

ПОГЛЕД ОТВЪТРЕ

Предговор

"Сборникът „Поглед отвътре“ е част от проекта „Подготовка и подкрепа за самостоятелен и пълноценен живот на свобода“, изпълняван от сдружение „Дете и пространство“, който се реализира с подкрепата на Норвежкия финансов механизъм (2009–2014), Програма BG15 „Корекционни услуги, включително без прилагане на мерки за задържане“, и цели да подкрепи всички участници в процеса на социална реинтеграция на жени, изтърпяващи наказание лишаване от свобода. Първоначалната идея на този проект е да допринесе за намаляването на риска от рецидив и от изоставянето на децата по време на и след изтърпяване на съответните присъди от страна на майките.

Повечето от текстовете в сборника са резултат от проведените интервюта с жени, лишени от свобода, на територията на затвора в Сливен и от срещите със служители на затвора. Всички текстове отразяват натрупания опит на авторите от работата с възрастни и деца в риск, с прояви на психично страдание и от придружаване на специалистите, които работят с тях. Те представят погледа отвътре на приложната психоанализа, т.е. така, както авторите, които всички в клиничната си практика се ориентират от учението на френския психоаналитик Жак Лакан, виждат живота в Сливенския затвор. Целта е да покажем огромната работа, която се върши в пенитенциарната институция: жените, които изтърпяват присъди в нея, имат възможност да получават професионално образование, да работят, да учат и да се образоват, да участват в клубни дейности. За някои от тях това представлява напълно нов жизнен опит, а за дурги като че ли е единственият период в живота им, в който те имат възможност да участват в структурирани дейности, които осмислят живота им. Убедени сме, че широкото популяризиране на живота и дейностите в затвора сред институциите и обществото биха допринесли за по-успешната интеграция на жените, които излизат оттам.

Тук е мястото да кажем, че корицата на сборника представлява творение, създадено от лишена от свобода като подарък на училището. Идеята е на служители от сектор „Социална дейност и възпитателна работа“: да се пресъздаде спиралата на развитието и полета на духа като символи, които са присъщи на образованието и особено на това, което се осъществява в училището към затвора. Паното е изработено от блокчета картон, имитиращи мозайка. Пеперудите са от полимерна глина. Техниките се прилагат в клубовете по приложно изкуство.

Всички автори, които се докоснаха до живота в Сливенския затвор и до работата, която се върши там, единодушно пожелаха да споделят своя опит от приложната психоанализа. Този опит би могъл да надгради дейностите в затвора и да даде по-различно обяснение на някои поведения на жените, които изтърпяват наказанията си там, а също и да допълни обясненията за начина, по който те използват езика и общуват с другите хора.

Включените в сборника текстове са изцяло с практическа насоченост и описват съществуващи ресурси и добри практики в България, които могат да се използват в процеса на ресоциализация и интеграция на жените, изтърпяващи присъди и напускащи затвора в Сливен. Използват се и малки примери от чужди добри практики.

Първоначалният интерес на сдружение „Дете и пространство“ към работата на Сливенския затвор е мотивиран от съществуването на детска ясла, в която децата на жените, които изтърпяват присъдите си там, могат да остават и да бъдат със своите майки до навършване на едногодишна възраст. Това, както и фактът, че не всички жени се възползват от тази възможност, породи интереса ни от изследване на връзката майка – дете в условията на пенитенциарната институция и възможностите да се работи за нейното подобряване. Впоследствие, след провеждането на 50 интервюта със затворнички, интересът ни се разшири към различните форми на проявление на психично страдание и към многообразната работа с жените вътре в затвора.

На пръв поглед срещата на приложната психоанализа (и по-специално натрупаният опит от работа с възрастни и деца в риск и тяхното психично страдание) с живота и дейностите в Сливенския затвор изглежда необичайна. Тази среща обаче дава възможност да се сподели „погледът отвътре“. Надеждата ни е, че споделянето на този внимателен и по-различен поглед отвътре, би могъл да промени погледа отвън и да подобри възможностите за ресоциализация и интеграция на жените, които са изтърпели присъдите си в затвора в Сливен и го напускат. По време на живота си в него те са работили пълноценно, образовали са се, участвали са в театрални постановки, в клубове по приложни изкуства и други дейности, учели са се да бъдат майки. У повечето от тях този жизнен опит е породил желание да практикуват дадена професия, да учат, да пишат писма на децата и близките си... да правят много неща, които не са могли или не са имали възможност да правят преди влизането в затвора. Важно е това да се вижда и отвън."

Весела Банова

Екземплярите са налични в централния офис на сдружение "Дете и пространство". Можете да поръчате, като направите заявка чрез e-mail или се свържете с нас на посочените в "Контакти" телефон и адрес.

Последно променена в Неделя, 27 Март 2016 14:20

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. С използването на този сайт вие се съгласявате с това. More details…