Как да слушаме, играем и говорим с детето

"Как да слушаме, играем и говорим с детето" е сборник с текстове: предназначен за родители на деца от предучилищна възраст, учители и професионалисти, които работят в детските градини и в социални услуги за деца

 София, 2014г. 

ВМЕСТО УВОД ИЛИ КАКВО Е ДА СИ ДЕТЕ

"Въпросът за това как да разговаряме с децата вълнува всички родители. Детето и възрастният са различни и това поражда множество недоразумения в общуването между тях. Детето има различен начин на мислене и на възприемане на света около него. То разбира човешките отношения по начин, който се различава от този на възрастния и който се променя динамично във възрастта, за която говорим.

 Детето е говорещо същество. Още преди да се роди то съществува в езика на своите близки. Те говорят за него, изграждат образа му в езика, гадаят пола, обсъждат името му, фантазират за бъдещето му....

Когато детето се появи, то бива посрещано от майката и цялото семейство. По време на своята еволюция човешкото същество минава от един изцяло сензорен стадий към един по-комплексен етап на психичния живот. Бебето изпитва чрез тялото си емоции под формата на усещания, които изразява с движения или мимики. Внимателната майка получава тези телесни съобщения и ги превежда с думи, предназначени за детето. Нещо повече – майката, която откликва на вика или плача на своето бебе, обикновено си задава въпроса: Какво иска то? Какво иска от мен? И отговаря най-често като слага бебето на гърдата, гушва го, дава му биберон и му говори. Тя изпитва удоволствие от грижата за своето бебе и това придава на думите й специално значение.

 Майката изобретява за своето бебе майчин език, който му дава възможност да обитава по неповторим и уникален начин своите потребности: хранене, сън, преобличане, къпане и т.н. Важно е да се подчертае, че тя чува в първите срички и звукосъчетания на своето бебе думи, като придава смисъл на звуците, които то произнася.

Така, в звукосъчетанията миям, амамаа, майката чува мама и го произнася. Т.е. майката не интерпретира всички прояви и звуци на бебето като израз на физиологични потребности, а чува смислени думи в бърборенето му и това му позволява да различи устата, която говори от устата, която храни.

..."

Весела Банова и д-р Любомир Жупунов

 

Екземплярите са изчерпани, но могат да бъдат поръчани в pdf формат, като направите заявка чрез e-mail или се свържете с нас на посочените в "Контакти" телефон и адрес. 

Последно променена в Неделя, 27 Март 2016 08:08

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…