Белезите на различието

"Белезите на различието"

Какво научихме от децата, които растат без родители, и тези,

които се грижат за тях

Сборник с материали от френско-българския обучителен проект "Да растеш без родители", публикувано със съдействието на Френския институт в София.

 

Съставител и редактор: Весела Банова

Издание на френско-българския обучителен проект "Да растеш без родители"

София, 2006.

 Предговор

 

"Книгата, която ще прочетете, представлява обобщение на шест-годишна работа с изключително качество, за кеот свидетелстват събраните тук текстове, в област, чието значение е очевидно за всички - страдащото дете.

Подзаглавието "Какво научихме от децата, които растат без родители, и тези, които се грижат за тях" изразява подхода и отношението към децата - инициатива, предполагаща голяма личностна дисциплина, съчетание на две рядко срещани качества - скромността и вслушването в другия. Мога само да подечртая индивидуалното посвещаване, което тези качества изискват, и да отбележа, че тук става дума за посвещаване на отговорността на всеки един учасник на дейност, която е изцяло доброволна.

Появата на книгата "Белезите на различието" удостоверява изпълнението на проект, отличаващ се с изключително сътрудничество, в рамките на което обучението на обучители, т.е. предаването на умения, представлява отправна точка. Освен това проектът представлява и споделен човешки опит. Междукултурният обмен се материализира в произведение на два езика, което не е просто превод, а низ от допълнения, отзиви и препратки между текстовете на двата езика, които говорят действащите лица е това начинание.

Въпреки финала на тази програма, участниците в нея вече осъществяват нов мрежов проект и отварят нова програма. Сферата на закрилата на децата в България черпи своята жизненост изцяло благодарение на участниците в различните семинари. Службите на Френското Посолство бяха щастливи скромно да се присъединят към реализацията на семинарите и изразяват подкрепата си за всяка нова инициатива. Сърдечно благодаря на българската асоциация "Дете и пространство" и на нейния председател г-жа Камелия Василева, на "Лекари на света" Аквитания и техния представител г-жа Франсоаз Паро, както и на "Интердисциплинарния център за детето" - Франция, и неговия представител г-н Даниел Роа. Тези организации и техните подбудители съумяха да променят гледната точка и да осъществят едно обучение, което дава ново начало на работата при децата със затруднения, чрез обединяването на важни за нашето сътрудничество сектори - медицинският, социалният, и чрез привличането на гражданското общество.

В часа, в който България влезе в Европейския Съюз, е необходимо тези мерки да бъдат взети и усилията на хората, които работят в служба на гражданите, да бъдат поздравени."

Ив Сен-Жур, Посланик на Франция в България през 2006г. 

 

 

Изданието е изчерпано!

Последно променена в Неделя, 27 Март 2016 07:36

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…