Детето и неговите симптоми

"Детето и неговите симптоми" е сборник с текствое и материали от първите две учебни години на програмата "Детето и неговите симптоми" (2005-2007г.). Изданието е осъществено със съдействието на Френския институт в София и Фонд "Социално подпомагане". Двуезично издание на френско-българския проект "Детето и неговите симптоми", 2008г.

Издателство: "Карина - Мариана Тодорова", София, 2008г. 

 

Въвеждащи думи

“Две години след появата на книгата „Белезите на различието“ излиза първият сборник със статии „Детето и неговите симптоми“, който е подготвен от група психоаналитици, психолози и психиатри, организирани от „Лекари на света“, Интердисциплинарния център за детето в Бордо и партниращата асоциация „Дете и пространство“. „Детето и неговите симптоми“ има за цел да продължи, утвърди и обогати направеното до момента, което е забележително.

Събраните тук текстове са резултат от обучителната програма, предназначена за персонала от институции и дневни центрове за грижи за деца с увреждания, която смятам за уникална в много отношения.

На първо място, защото тя привилегирова диалога между участниците.

По време на семинарите, които се провеждат веднъж на два месеца, чрез живия обмен между българските и френските професионалисти по теми, произтичащи от случаи, с които те работят всекидневно, става предаването на терапевтичната методология.

Темите на разговорите са също и по предложение на участниците от домовете, дневните центрове, които продължават са водят същата екипна работа по места.

А и още, защото основната цел е да се позволи индивидуализиран прием и грижа за децата, тъй като практическата методология се основава върху уникалността на срещата между страдащото дете и аналитика. Никакъв модел, никакъв автоматизъм, всеки път на детето се отделя внимание и се извършва значителна работа, за да бъде то чуто, работа, изтъкана от търпение и размисъл, отличаваща се с рядко срещана задълбоченост.

Благодарение на тази програма се създаде мрежа между професионалисти по детството, специални педагози, психолози, социални работници, а също така и институционалните ни партньори – местните отдели за закрила на детето (държавни агенции, министерства). Неоспорим факт е, че програмата е вдъхновена от френските идеи и опит – и това безкрайно ни радва. Още по-радостно е, че диалозите и размишленията, които съпровождат тази програма в България, допринесоха много за нейната ефикасност. Това още веднъж показва до каква степен диалогът между тези две култури се е оказал плодотворен.

Всяко едно обучение привлича повече от сто специалисти от цяла България и това свидетелства за интереса и ефикасността на обучението и работещият екип.

…"

Етиен дьо Понсен, посланик на Франция в България през 2008г.

 

Изданието е изчерпано!

Последно променена в Събота, 26 Март 2016 10:55

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Намерете сдружение "Дете и пространство" в социалните мрежи.

 

КОНТАКТИ

Централен офис                                             Адрес: София ПК 1680, жк. Белите брези, бл.19, ет.1, ап.2   Телефон: 02/9584959     Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…